Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Monopoly.com

2000.11.09. 08:50
Nem járhat el az idő a klasszikus társasjátékok felett, illetve ha el is jár, a megújulás lehetősége mindig adott. A nemrég lezajlott Monopoly-bajnokság után a Hasbro cég úgy gondolta ideje, hogy megreformálja játékát. Így született meg a Monopoly dot com változata.
Az eredeti Monopoly-játék még a II. világháború előtt született meg a gazdasági világválság alatt 1934-ben. Az eredeti játékot egy munkanélküli készítette, aki felajánlotta azt, a Praker Brothersnek, de azok nem fogadták el. Ezek után Charles B. Darrow, a játék feltalálója úgy döntött, hogy saját erőből kezdi készíteni és terjeszteni játékát. A Monopoly nevű társasjáték olyan jól fogyott, hogy Darrow úr már egy idő után nem bírta a megrendeléseket, ekkor fordult újra a fentnevezett céghez, amelyik már vállalta a gyártást, így 1935-ben a Monopoly a legkeresetteb játék lett az Egyesült Államokban.

A Monopoly-t azóta több mint 200 millió példányban adták el, és 80 nyelvre fordították le. Számos változatban elkészült, van például Rugby Monopoly, és természetesen nem kerülhette el a játékot a Csillagok Háborúja őrület, amely során megszületett a Star Wars Monopoly is.

A gyártó cég, immár a Hasbro, elhatározta, hogy elkészíti a játék 21. századi változatát is: Az ős-Monopoly-val az a probléma, hogy a gazdasági válság idejéből származik, és az akkori viszonyoknak megfelelő karriert vázolt fel, amikor még az ingatlan volt az egyik legjobb befektetés.

A Monopoly dot.com Edition már a mai viszonyoknak megfelelően az internet nyújtotta lehetőségekkel él. A cél, hogy a játékos internetes szolgáltató cégek megszerzésével tömje meg a zsebeit. Ennek megfelelően a Boarwalk helyén például a Yahoo!-t találjuk, de ezek mellet feltűnnek más népszerű keresők, mint az Ask Jeeves és az AltaVista. A keresők mellet ismert aukciós és hírszolgáltató oldalak is megvásárolhatóak, a mai viszonyoknak megfelelően.

A táblát és a figurákat is a megfelelő alakra formálták, a játékosokat egy egér, egy kurzor, esetleg egy számítógép szimbolizálja. A különböző mezők szintén a Free parking, a Go To Jail, Jail és a Go mezők érintetlenül maradtak, de a Community Chestet jelenleg a Download mező helyettesíti. A vasutak helett telefontársaságokat vásárolhat a vállalkozó, a vízműveket a Linux pingvinje, míg az elektromos műveket a Sun Microsystems logója díszíti.


A játék menete nem változott, mint ahogy a szabályok sem. A lényeg most is a meggazdagodás és a monopóliumok megszerzése. A játékot így gyakorlatilag bárki játszhatja, aki az eredeti változattal tisztában van, csak annyit kell megjegyeznie, hogy például a luxusadó helyett ISP-díjat kell fizetnie, de az összeg ugyanannyi.

A Hasbro bízik benne, hogy a játék kellően népszerű lesz, és segít továbbra is fenntartani a társasjátékok szerepét. Az egyetlen probléma vele, hogy míg az ingatlanüzlet többé-kevésbé biztos befektetés, addig a játékban pillanatnyilag legjobbnak tartott Yahoo! veszít értékéből. Elképzelhető, hogy a logó tíz év múlva már csak a táblán lesz látható, míg a Boardwalk valószínűleg még akkor is állni fog.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.