Árpád
-2 °C
9 °C

Ami a móri bankban történhetett

2004.02.03. 18:10
"Akkor nem a gombot kell keresgélni a kibaszott életbe, nem kell játszani a Rambót! Hányszor elmondtam ezt már... nem? Te nem így vagy? Ezerszer elmondtad linkre meg habókra...?" - mondta a rendőrségi hangfelvétel szerint Hajdú László cellatársának. A móri bankban történteket számítógépes animáció segítségével rakták össze a nyomozók, a hangfelvételek és a rendőrségi animáció letölthetőek az Indexről.
A rendőrség szerint Hajdú és Kaiser 2002 május 9-én nem sokkal dél után rontottak az Erste Bank móri fiókjába, melynek előterében élesre töltötték hangtompítós fegyvereiket: Kaiser egy PA pisztolyt, Hajdú egy Scorpio géppisztolyt tartott készenlétben.

A hétfőn bemutatott, rendőrségi animáció szerint (a videó letöltése: MPEG verzió (60MB) és a lejátszásához szükséges codec, ill. DIVX verzió (16MB) és codec ) először az egyik elkövető fekete festékszóróval lefújta a bank egyetlen biztonsági kameráját, majd követelni kezdték a bevételt. Ekkor lépett be a belső kert felől a fiók fegyveres biztonsági őre. A pult előtt álló őr az övtartóján lévő riasztógomb felé nyúlt, mire tüzet nyitottak rá, majd egyikük közelről is rálőtt a földön fekvő férfira.

Az ügyfélpult mögötti folyósóról belépő alkalmazottra rögtön tüzelt az elkövető, aki ezután következetesen felkutatta és kivégezte a többi alkalmazottat is: először az ügyféltér bal oldalán nyíló folyosóra lépett, ahol követte a mellékhelyiségbe menekülő banki alkalmazottat, és hidegvérrel több lövést adott le rá, majd a szomszédos helyiségből kilépő két munkatársat végezte ki. AZ áldozatait módszeresen felkutató fegyveres beljebb hatolva a bankba kutatott a többi alkalmazott után, utoljára az ügyfélváróban a bútorok mögé rejtőző három embert lőtte agyon.

A bank ajtajában álló társa eközben a bankba belépni akaró ügyfelekkel közölte, hogy műszaki problémák miatt nem léphetnek az épületbe. Őt a rendőrség szerint négyen ismerték fel. Miután ellenőrizte, hogy biztonságban kijuthatnak a bankfiókból, bevárta társát és gyalog távoztak a több mint hétmillió-háromszázezer forinttal.

Légiós módszerek

A rendőrség által rekonstruált történet
A ORFK szerint a véres bankrablás közben Hajdú kétszer is tárat cserélt, negyvenöt lövéséből csak három tévesztett célt. Hajdú László még a Francia Idegenlégióban sajátította el a pénzintézetben is használt módszereket - állítják az ügyet felgöngyölítő rendőrök.

A rendőrség december 30-án befejezte a nyomozást, további nyomozást nem tervez, az ügyet vádemelési javaslattal hamarosan továbbítják az ügyészségnek - mondta el a sajtótájékoztatóján a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) nyomozó főosztályának vezetője.

Bemikrofonozott cellában

A sajtótájékoztatón részleteket mutattak be Hajdú László zárkalehallgatási jegyzőkönyvéből, melynek alapjául szolgáló hangfelvételek szintén letölthetők az Indexről. A több ponton nehezen érthető felvételeken a következőket mondja cellatársának Hajdú:

Hajdú: Mondom, én nem linkre, meg habókra vágtam érted... A sok fej... szám szerint nyolc érted...? Annak idején nem a telefonért kellett volna nyúlkálniuk, meg a gombot keresni! Igaz? Mert egyszer te azt mondod, hogy ide a zsét, akkor ide a zsét! Nem igaz? Akkor nem a gombot kell keresgélni a kibaszott életbe, nem kell játszani a Rambót! Hányszor elmondtam ezt már... nem? Te nem így vagy? Ezerszer elmondtad linkre meg habókra...?
Zárkatárs: Én azt mondom, ne is menjél többet...
Hajdú: Nem megyek többet, azt mondom itt maradok egy életre én most már...
Zárkatárs: Ne is törődj vele...
Hajdú: Nem szórakozhatok... Mire vágtam oda azt a nyolc birkapásztort...(nevet) Az mondtam nekik, ide a pénzt, ide a pénzt Johnson... Előbb lövök aztán kérdezek...

Jogtechnikai okokra hivatkozva január közepén még két hónappal meghosszabbította a móri bankrablás ügyében zajló nyomozást az Országos Rendőr-főkapitányság, ugyanis az eredeti határidőn belül sem az iratismertetést nem tudták volna elvégezni, és az ügyészségnek sem lett volna ideje a vádirat elkészítésére.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.