Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Váratlan fordulat a móri bankrablás tárgyalásán

2004.12.06. 11:23
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy új tanú miatt újra megnyitotta a bizonyítási eljárást a móri ügyben a Fővárosi Bíróság. A bíró egy, a gyilkos fegyverre vonatkozó bejelentés nyomán soron kívüli tanúkihallgatást, helyszínelést és felismertetési eljárást rendelt el a hétfői tárgyaláson.

A tervezettel ellentétben nem a vádbeszéd móri mészárlással kapcsolatos részével folytatódott hétfőn Kaiser Ede és társai pere a Fővárosi Bíróságon. A bíró ugyanis bejelentette, hogy egy december elején érkezett bejelentés alapján megtalálhatják a móri bankrablás során használt fegyvereket. A korábban már lezárt bizonyítási eljárást így a kiegészítő nyomozás miatt ismét megnyitják. A bírói határozatban december 13-ig szabtak határidőt a fegyverek felkutatására, elnapolva addig az ügy tárgyalását.

Új helyzet


Kaiser Ede érkezik a tárgyalóba

A fegyverek hollétéről bejelentést tevő tanú védettséget élvez az eljárás során, így arról nem lehet bővebbet tudni, miképp jutott a bíróság tudomására az információ. A bíró soron kívüli tanúkihallgatást, helyszínelést és felismertetési eljárást rendelt el. A szükséges iratokat ezután az ügyészségnek adják át, a vádhatóság a bíróság utasítására megbízza a rendőrséget a lehetséges helyszínek átkutatásával, a lőfegyverek megtalálásával, és a vádlottakkal való felismertetésével.

Ha eredményre vezet a nyomozás kiegészítése, akkor az új helyzetet teremthet az ügyben, mondta Kaiser Ede ügyvédje a bíróság folyosóján újságírók érdeklődésére. Az is előfordulhat, hogy az új tények fényében leválasztják a több rablást is felölelő ügyről a móron történtek vizsgálatát. A perben eredetileg december 17-én hirdettek volna ítéletet, hogy az új körülmények ezt befolyásolhatják-e még nem tudni, a fegyverek szakértői vizsgálata miatt mindenestre várható az eljárás elhúzódása.

Két fegyver


Az ügyész nyomoztat majd a fegyverek után

A móri ügyben kevés a vádlottakat közvetlenül terhelő bizonyíték, és a rablókat felismerni vélő tanúk vallomását is vitatta a védelem. Mint ismeretes, a 2002. május 9-én elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás után a hosszas, zsákutcáktól sem mentes rendőrségi nyomozás során nem kerültek elő az elkövetéshez használt fegyverek, bár 2003 júliusában találtak a Dunában egy Skorpió típusú géppisztolyt, de arról később kiderült, hogy nincs köze a móri lövöldözéshez.

A fegyverszakértők szerint a rablógyilkosok Skorpió géppisztolyt használtak, a helyszínen talált 49 hüvelyből 47 származik géppisztolyból kettő pedig pisztolyból, hangzott el a per októberi tárgyalásán.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!