Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A rablás óta özönlenek a látogatók a Munch-múzeumba

2004.09.06. 15:51
Huszonöt százalékkal megnőtt a Munch-múzeum forgalma, mióta ismertelen fegyveresek elrabolták a képtár két legértékesebb festményét. A múzeum hétfőn három hétre bezár, mert új biztonsági rendszert építenek ki.
Miután augusztus 22-én máig ismeretlen fegyveresek fényes nappal elrabolták az oslói Munch-múzeum két legértékesebb képét, huszonöt százalékkal megnőtt a kulturális intézmény forgalma - írja a Nettavisen norvég híroldal. A rablás utáni tíz napban több mint négyezren váltottak belépőt a múzeumba, javarészt norvégok.

Az egyik ellopott kép
Edvard Munch: A sikoly (1894)
Mint arról az Index is beszámolt, a norvégiai Munch Múzeumba maszkos fegyveresek törtek be és két világhírű képet magukkal vittek. Edvard Munch 1894-ben festett "Sikoly" című festménye mellett a festő "Madonna" képét is elrabolták. A bűnözők egyike fegyvert fogott az oslói múzeum munkatársaira, míg társai leemelték a falról a kiszemelt képeket és kerettel együtt elrabolták. A két kép gyakorlatilag felbecsülhetetlen értékű, ismertségük miatt rendkívül nehéz túladni rajtuk, így a jelenleg is sötétben tapogatózó norvég rendőrség szerint megrendelésre lopták el azokat.

Jó reklám a rablás

A múzeum vezetősége szerint a jelenlegi forgalom a heti átlaghoz képest ezer fős emelkedést jelent. Jorunn Christoffersen sajtó- és marketingfőnök azt feltételezi, a rablás miatt annyiszor emlegették a médiában a múzeum nevét, hogy az emberek maguk akarnak meggyőződni, hogy milyen és mekkora gyűjteményt lehet ott megtekinteni.

Bezár a múzeum

Hétfőn egyébként három hétre bezárja kapuit a Munch-múzeum, az épületbe ugyanis új biztonsági-megfigyelő rendszert telepítenek. "A zártláncú videohálózat a képtár fejlesztési tervének része" - mondta Gunnar Sørensen múzeumigazgató a norvég hírügynökségnek. "A rendszer az eredeti tervek szerint fokozatosan épült volna ki, de most úgy döntöttünk, hogy egy lépésben kell elvégezni a munkát. Sajnos ezért kell bezárnunk - tette hozzá az igazgató.

A fejlesztésről még a rablás előtt hozott döntést Osló városa, a négy évre szóló tervek szerint mintegy ötvenmillió norvég koronát (csaknem másfélmilliárd forintot) költenek a múzeumra.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.