Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Kilenc évet kapott Kocsis Franciska gyilkosa

2003.12.11. 16:59
Jogerősen kilenc évre emelte a másodfokú bíróság a Kocsis Franciskát brutálisan meggyilkoló fiatalkorú M. Viktória büntetését. Az elkövető társa gyermekkorú volt a bűncselekmény idején, ezért ő nem büntethető.
Jogerősen kilencéves börtönbüntetésre súlyosbította a másodfokú bíróság csütörtökön a Kocsis Franciska megölésével vádolt fiatalkorú M. Viktória büntetését.

A bírák egyebek mellett bizonyítottnak találták, hogy a 14 éves lány és két évvel fiatalabb barátja előre megfontolt szándékkal végzett az áldozattal. Súlyosbító körülménynek tekintették azt is, hogy a diáklány egy gyerekkorú társát vette rá a gyilkosságban való közreműködésre, és azt is, hogy az áldozat azt ígérte nekik, hogy hallgatni fog az őt ért zaklatásokról, ha elengedik, mégis végeztek vele.

Hibázott a rendőrség a bizonyításnál

Az ítélőtábla a másodfokú tárgyaláson, eljárásjogi hibákra hivatkozva, csaknem az összes, rendőrségen tett tanúvallomást kizárta a bizonyítékok közül. A 17 éves lányt előre kitervelt, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a táblabíróság, társa a fiatal kora miatt nem volt büntethető. Mellékbüntetésként kilenc évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Az ítélet jogerős.

Első fokon ez év áprilisában a Fővárosi Bíróság előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, gyermekkorú sérelmére elkövetett emberölés miatt hat év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte M. Viktóriát. Első fokon felmentették a szemérem elleni erőszak és a kifosztás vádja alól a gyilkosság idején 14, most 17 éves vádlottat. Akkor az ügyész súlyosításért, a védő részleges felmentésért és a büntetés enyhítésért fellebbezett.

Zárt tárgyalás

Erkölcsi okokból zárt ajtók mögött kezdte meg a táblabíróság az ügy másodfokú tárgyalását, mint ahogy az elsőfokú büntetőper is zárt ajtók mögött zajlott, csak a perbeszédek és az ítélethirdetés volt nyilvános. A rendelkezésre álló adatok szerint 2000. május 4-én a tizennegyedik életévét akkor pár hónapja betöltött M. Viktória és a tizenkét éves D. Máté egy elhagyatott, erdős területre csalta a tizenegy éves Kocsis Franciskát, hogy "megleckéztessék". Mindhárman ugyanannak az általános iskolának a tanulói voltak.

M. Viktória és D. Máté az erdőben megkötözte és brutális kegyetlenséggel bántalmazta Kocsis Franciskát, majd M. Viktória unszolására a fiú megfojtotta az áldozatot. Ezután ágak, levelek alá rejtették a lemeztelenített holttestet, amelyre csak két hét múlva bukkantak rá a hatóságok.

A gyilkosság idején még csak az elkövetők egyike töltötte be a tizennegyedik életévét, így csak ő büntethető. A Budapesti Ítélőtábla szeptember elején elutasította a lány családjának óvadék iránti kérelmét is, mivel úgy vélték, fennáll a vádlott szökésének veszélye.

Nincs racionális magyarázat

Az eljárás során M. Viktória és D. Máté ellentmondó vallomást tettek arról, melyikük milyen részt vállalt a bántalmazásban és magában az áldozat halálát okozó cselekményben. Az elsőfokú bíróság előtti perbeszédében az ügyész és az ügyvéd egybehangzóan állította, a szörnyű cselekményre az eljárás alatt semmifajta racionális magyarázatot nem sikerült találni.

Az elsőfokú ítélet szerint M. Viktória beszámítási képessége a cselekmény elkövetésekor közepes fokban korlátozott volt. Elsősorban miatta halt meg Kocsis Franciska, de a bíróság kimondta, a történtekért részben felelőssé tehető a durva, agresszív filmsorozatokat sugárzó média is.

A fővárosban utoljára az 1997-ben elkövetett taxisgyilkosság ügyében állt a bíróság előtt ilyen súlyú vádakkal 16 évesnél fiatalabb elkövető. A taxist meggyilkoló két lányt 1998-ban első fokon 7,5-7,5 éves szabadságvesztéssel sújtotta a Fővárosi Bíróság, de az ügy a fellebbezések folytán a Legfelsőbb Bíróságra került, ahol 1999-ben jogerősen 9, illetve 8,5 évre súlyosbították az ítéletet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!