Judit
-2 °C
8 °C

Roppant erejű tájfun közelít Japán partjai felé

2005.09.02. 09:22
Hétvégére ötös erősségűre is fokozódhat a Japán közelében járó Nabi tájfun ereje, szombaton már "szupertájfunként" tombolhat a vihar. Japán szakemberek bíznak abban, hogy a tájfun veszít erejéből mire eléri Japánt. A Nabi a harmadik tájfun, amely idén a japán partokra zúdul.

A Nabi ("pillangó" koreai nyelven) névre keresztelt, roppant erejű tájfun közelít Japán partjai felé, és ereje vetekszik a Katrina hurrikánéval, amely szörnyű pusztítást végzett az Egyesült Államok három déli államában - jelentette be pénteken a japán országos meteorológiai szolgálat.


A Katrina pusztítása képekben

A tájfun pénteken 1900 kilométerre délre volt Tokiótól. A 180 kilométeres sebességű forgószél északkeleti irányba tart. Várhatóan a jövő hét elején éri el az ország déli szigeteit - hétfőn Okinavát, hétfőn vagy kedden Kjúsút. A Katrina 225 kilométer/órás sebességgel csapott le a Mexikói-öböl partvidékére, emlékeztet a Reuters a hírrel kapcsolatban.

A Reuters információi szerint a hétvégére ötös erősségűre is fokozódhat a Nabi ereje, szombaton már "szupertájfunként" tombolhat a vihar. A hírügynökség a londoni University College trópusi viharokat kutató csoportjának adataira hivatkozva közölte ezt. Japán szakemberek szerint azonban van remény arra, hogy a tájfun veszít erejéből, mire eléri a japán partokat. Érvelésük szerint a tenger jóval hidegebb Japán partjainál mint a Mexikói-öbölben, aminek következtében az uralkodó szél viszonylag hamar lecsendesül. Azonban így is nagy viharra lehet számítani, figyelmeztettek a japán kutatók.

A Nabi a harmadik tájfun lesz, amely az idén a japán partokra zúdul. A legutóbbi - a Mawar - egy héttel ezelőtt söpört át az ország középső részén, de az jóval gyengébb volt, mint amilyennek a Nabi tűnik. Tavaly tíz tájfun pusztított Japánban. 220 halálos áldozata volt akkor az elemi csapások sorozatának, amelyek tetemes anyagi kárral jártak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!