Hajnalka
-1 °C
15 °C

Sorsfordító németek

2003.05.03. 10:03
Ki volt minden idők legnagyobb németje? - teszi fel a ZDF televíziós csatorna a kérdést nézőinek. Az indulók listája nem volt magától értetődő. Adolf Hitlert például nemcsak osztrák származása, hanem nézetei miatt is törölték a versenyből, a Svájcban felnőtt, az Egyesült Államokban dolgozó Albert Einsteinre viszont lehet szavazni.
"Erős a mezőny: befutó lehet Goethe, Bach, Luther Márton, Marx, Daimler, esetleg Franz Beckenbauer" - nyilatkozta Mark Young, a BBC Világszolgálat munkatársa a BBC internetes honlapján. A tét nem kicsi: a német közszolgálati ZDF televíziós csatorna brit minta alapján elkészíti minden idők legnagyobb németjeiről szóló sorozatát, amelynek végén a nézők szavazatai alapján ranglistát állítanak fel.

Legnagyobb britek
A BBC 2002-es szavazásának eredménye:
1. Churchill 28,1 százalék
2. Brunel 24,6
3. Lady Diana 13,9
4. Darwin 6,9
5. Shakespeare 6,8
6. Newton 5,2
7. I. Erzsébet 4,4
8. John Lennon 4,2
9. Nelson 3
10. Cromwell 2,8

Francia származással a második helyen

Nagy-Britanniában 2002-ben készült hasonló műsor. Akkor Winston Churchill, London második világháborús miniszterelnöke, 1953 irodalmi Nobel-díjasa nyert. Népszerűségére jellemző, hogy 57 ezer voksot vert a második helyezett Isambard Kingdom Brunelre, aki a 19. században azzal írta be nevét a történelembe, hogy vasútvonalakat, alagutakat, hidakat, gőzhajókat épített.

Esetében kizáró okként nem merült fel, hogy édesapja még francia állampolgárként látta meg a napvilágot. A német sorozatban azonban Adolf Hitlert előbb azért zárták ki, mivel osztrák származású volt. Végül más ok miatt vonták meg Churchill legfőbb háborús ellenfelének indulási jogát. A játék szabályai kimondják, hogy a náci vezér és bármelyik követője nem szerepelhet a hamarosan kialakuló, 250 nevet tartalmazó listán.

Ki a német?

A származás megállapítása nem kis gondot okozott a játék szervezőinek. Ha Hitler osztrák volt, akkor a Salzburgban született, Bécsben elhunyt Mozart is. Végül abban maradtak: német az, aki életében németnek vallotta magát. Így voksolhatnak a tévénézők Albert Einsteinre, a relativitáselmélet megalkotójára, aki a németországi Ulmban született, ám Svájcban nőtt fel, és legjelentősebb kutatásait az Egyesült Államokban végezte; ott is halt meg 1955-ben.

Legnagyobb magyarok
1. I. (Szent) István
2. Széchenyi István
3. Kádár János
4. Árpád fejedelem
5. Mátyás király
6. Semmelweis Ignác
7. Szent-Györgyi Albert
8. Ady Endre
9. Arany János
10. Kossuth Lajos

Arról nem tudni, hogy Svájcban, illetve Ausztriában rendeztek-e hasonló játékot, és Einstein, illetve Hitler kaphatott-e szavazatot. Magyarországon az ezredfordulón meghirdetett versenyen az RTL Klubban ismertetett eredmény szerint Széchenyi István és Kádár János előtt I. (Szent) István király lett az évezred magyarja.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!