Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

'Szervezett káosz' New Orleansban

2005.09.06. 12:08
Szervezett káosz váltotta a káoszt New Orleansban a mentés egyik irányítója szerint. A város polgármestere szerint tízezernél is többen veszthették életüket, negyvenezer embert keresnek.

Betömték a Pontchartrain tó átszakadt gátját és megkezdték a New Orleanst ellepő hatméteres víz kiszivattyúzuását az Egyesült Államok hadserege Mérnökhadttestének alakulatai. A víz teljes kiszivattyúzása az alakulat parancsnokhelyettese, Warren Riley szerint akár három hónapig is eltarthat a mélyebben fekvő területeken, írja a CNN.

Riley szerint még mindig ezrek vannak életveszélyben a városban. "Mindenkit eltanácsolunk, hiszen a város elpusztult. Teljesen elpusztult" - nyilatkozta a CNN-nek.


Klikk a képre!

A mentőalakulatok a hétvégén kiürítették a két legnagyobb szükségszállást, a Superdome stadiont és a kongresszusi központot. Ez utóbbiról a mentést irányító Szövetségi Mentésirányítási Hivatal (FEMA) a katasztrófa első napjaiban nem is tudta, hogy szükségszállásá alakult. Ray Nagin polgármester szerint azonban még van ok a kutatásra, negyvenezer lakosról nem tudják, hol vannak. Tízezernél is többen veszthették életüket, vélekedett Nagin.

Riley szerint a legnagyobb segítséget a Nemzeti Gárda fegyveres katonáinak bevetése jelentette. "Káoszból szervezett káosz lett" - mondta. Elmondása szerint a mentőalakulatok is a poklok poklát élték meg, a Mérnökhadtest négy-ötszáz alkalmazottjáról nem tudnak semmit.

Az eltűnt mentőalakulatok tagjai közül többen családjaik megmentésére indultak, többen pedig nem tudták feldolgozni a tragédia sokkját, és egyszerűen elmentek a városból, tette hozzá.

New Orleans egyes elővárosaiba hétfőn rövid időre visszaengedték a menekülteket. A visszatérők este hétig maradhattak otthonaikban, hogy összegyűjtsék a legszükségesebb holmijaikat.

Külügyminisztériumi óvás
A Külügyminisztérium nem javasolja az utazást az Egyesült Államok hurrikán sújtotta államaiba, Louisianába, Mississippibe és Alabamába. A korlátozás a minisztérium honlapján olvasható. A minisztérium tizenöt országot nevez meg, mint utazásra nem ajánlott térséget. (MTI)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.