Miklós
-7 °C
2 °C

Normafa, az árva sípálya

2003.01.13. 16:44
A fővaros egyetlen sípályája hétvégenként zsúfolt, sok a baleset. Csak vasárnap 11 embert kellett komoly sérülésekkel kórházba szállítani. Az egykor szebb napokat látott Norma Sípályán évek óta nincs felvonó, de elsősegély-ügyelet sem. A "síparadicsom" tulajdonosa az állam, vagyonkezelője egy erdészeti vállalat, de valódi üzemeltetője 10 éve nincs. Ha a helyzet nem változik, a balesetek miatt az erdészet be is zárhatja a pályát.
A vasárnapi balesetek után Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője hívta fel a figyelmet arra, hogy a sípálya környékén nincs elsősegély-ügyelet, és a területet nem felügyeli rendezőség.

Ami van

Vasárnap közlekedési káosz alakult ki a helyszínen, miután a szokottnál többen mentek ki a hegyoldalhoz. A síelés pedig sokaknak rosszul végződött: több embert a mentő vitt el a Normafától combtöréssel, vagy súlyos fejsérüléssel.

A terület tulajdonosa az állam, vagyonkezelője a Pilisi Parkerdő (PP) Rt. "Azért nem felügyeli a pályát rendezőség, mert nincs rendezőség - mondta az Indexnek Bakon Gábor, Pilisi Parkerdő Rt. fővárosi erdészetének igazgatója. - A sípályának a sportszervezés szempontjából ma nincs gazdája. A mi hatáskörünk csak addig terjed, hogy nyaranta lekaszáljuk a területet. Még egy dolgot tehetnénk: a sok baleset miatt bezárjuk a pályát, megtiltjuk ott a síelést.

Tárt karokkal várják az üzemeltetőt

Bakon Gábor úgy tudja, hogy az ország minden komolyabb pályáját síegyesületek felügyelik, ők szervezik a sportrendezvényeket és tartanak fenn elsősegély-ügyeletet. Ugyancsak az egyesületek keresnek forrásokat a pálya fejlesztéséhez.

Az igazgató elmondta, korábban azért fejlesztettek és terveztek, mert a PP minden sípályás beruházását megtérítette az állam. "Tíz éve várunk arra, hogy egy sportegyesület felkarolja a pályát. Támogatnánk is a fejlesztést, de az önálló menedzselésre nekünk nincs jogosítványunk, energiánk és szakértelmünk." Bakon Gábor szerint a sportminisztériumnak kellene lépnie az ügyben, "mint a tömegsport-szervezés legfőbb intézményének."

Ami nincs

Sok síző inkább elmegy a vidéki pályákra, ugyanis a normafainál a lesiklás után bajos újra feljutni a csúcsra, mivel nincs felvonó.

Máshol fejlesztenek
A sípálya honlapján olvasató, hogy eközben számos hazai síterep fejlesztése indult meg. Sátoraljaújhely megkapta az olasz gyártmányú ülőszékes felvonóját, Galyatető iműködő sícentrummal várja a sportolókat, és a bánkúti pályát is több működő felvonóval és víztározós hóágyúval szerelték fel.

A Pilisi Parkerdő jóvoltából hóágyú is üzemelt a nyolcvanas évek elején a hegyen, de az akkor korszerűnek számító technika a magas hőmérséklet és a túl nagy vízfogyasztás miatt csak rövid ideig volt sikeres.

Bakon Gábor szerint valószínűleg éppen azért nincs gazdája a pályának, mert műhó és hóágyú nélkül soha nem lehet nyereséges az üzemeltetés, viszont az ehhez szükséges eszközök beszerzése túl nagy falat lehet egy sportegyesületnek.

Régen a Norma-lejtő minden télen este tízig volt kivilágítva, de "a környéken előszeretettel garázdálkodó huligánok" szétverték a lámpákat, és ellopták a kábeleket.

Ami nem lett

Terveztek libegős sífelvonót, amely a Harang-völgyből indult volna és a Normafa Síházhoz álmodták meg a felső állomást. A rövid szezon miatt (átlagosan 30 nap) gazdaságosságát nyáron üzemelő görbob pályával akarták megoldani, azonban ezt természetvédelmi szempontok miatt nem építették meg.

Lift helyett szülő

A Normafa Sípálya honlapjának szerkesztői szerint a technika pótolható: élvezzük csak a vadromantikát, ha más nincs. A helyi klubok a lifthiányt leleményesen oldják meg a szülök "befogásával". A Pilisi Parkerdő szerint "így a gyerek is csúszkálhat, és a szülő is mozog egy picit. Lehet, hogy nem kényelmes, de környezetvédő és egészséges".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.