Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Új partridrog tűnt fel Angliában

2003.10.27. 11:19
Az extasy eddig ismeretlen, rendkívül hatékony, hallucinogén változata hódít Anglia-szerte a klubokban. A rendőrség az utcán tesztelt, feltehetőleg Európából "importált" drog veszélyeire figyelmeztet. A 2C-i nyáron tűnt fel először a nagyobb fesztiválokon.
Tovább bővül Angliában az amúgy sem szűkös partidrogok piaca - állítja a BBC. A Nemzeti Nyomozóhatóság (NCI) most kiadott közleményében egy új, eddig ismeretlen extasy változat veszélyeire hívja fel a figyelmet. A többek közt amfetaminszármazékokat is tartalmazó, és valószínűleg LSD-vel is "megspékelt" szer hatásai és mellékhatásai még nem teljesen ismertek, ezért a 2C-i névre "keresztelt" drog használata különösen kockázatos, figyelmeztet az NCI.

Erős és hatékony

Májustól augusztusig kilenc alkalommal foglaltak le különböző mennyiségeket az új drogból, a legnagyobb fogást - 65 adag lefoglalását - a Glastonbury fesztiválon könyvelhették el a rendőrök, de Brightonban, Bedfordshire-ben és Edinburgh-ban is felbukkantak a gyártás során felületükre préselt "i" betűvel megkülönböztetett kis, fehér tabletták.

A nyomozók szerint Európából, valószínűleg Dániából csempészik az országba a szert, mely a drogkereskedőknek komoly hasznot hozhat, ugyanis a közönséges extasy tablettáknál jóval drágább. Az akár 10 fontba is kerülő 2C-i ráadásul nagyon erős és hatékony, így hamar népszerűbb lehet a csupán egy fontért árult (egy-egy hétvégén tömegesen fogyó) extasynál.

Kockázatos

A hatóságok többször is felhívták a klubberek figyelmét az ismeretlen mellékhatások miatti kockázatokra. A frissen kikísérletezett szintetikus szereket, úgymond, az utcán tesztelik a készítők, áthárítva az ebből fakadó potenciális veszélyeket és károsodásokat a gyanútlan fogyasztóra - figyelmezteti az újdonságokra fogékony, partidrogokat fogyasztó fiatalokat az NCI.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.