Judit
-2 °C
8 °C

Paks és Tengelice áram nélkül maradt

2003.02.07. 16:10
A csütörtökön délután Szegedről elindult járat például pénteken délelőtt érkezett meg Szekszárdra. A 6-os főúton Szekszárd és Paks között hóekék, hómarók felvezetésével váltakozva közlekedhetnek az autósok. Paks áram nélkül maradt. Veszprémben tíz, Tolnában tizenhat település van elzárva a külvilágtól. Zala megyében a fagyhaláltól mentettek meg egy idős férfit.
Részlegesen feloldották Fejér megyében a kamionstopot, amelyet szerdán a rendkívüli időjárás miatt kellett elrendelni - jelenti a HavariaPress. Pénteken délután fél háromtól a Fejér Megyei Védelmi Bizottság engedélyezte a kamionforgalmat az 1-es, a 6-os, a 70-es, a 8-as, a 63-as, valamint a 81-es főutakon. A megye többi főútvonalára változatlanul érvényes a kamionok forgalmának tilalma. A kamionstop alól most feloldott főútvonalakon fokozott ellenőrzésre kell számítani

Tolna: áram nélkül maradt Paks

Életet mentettek a rendőrök
A fagyhaláltól mentettek meg egy 76 éves férfit a rendőrök csütörtök este a Zala megyei Gutorfölde határában. Az időben történt bejelentésnek és a rendőrség gyors mentőakciójának köszönheti életét a szentkozmadombjai ember, aki még szerdán távozott el Gutorföldén lakó rokonaitól. Csütörtökön kora este közölték a rendőrségi ügyelettel, hogy nem érkezett haza. A gellénházi őrs munkatársai önkéntesek bevonásával azonnal megkezdték a kutatást, dacolva a viharos széllel és a hófuvatokkal. Feltételezték, hogy a zord időjárás okozta közlekedési szünet miatt a férfi gyalog indult el egy ismert útvonalon. A rendőrök és vadász segítőjük Gutorfölde határában egy átkötő út mentén leltek rá csütörtökön az esti órákban a hóban ülő, teljesen legyengült idős emberre Életveszélyes állapotban, 26 fokos testhőmérséklettel szállították a megyei kórházba - közölte a sajtóreferens. A kórház intenzív osztályától kapott tájékoztatás szerint a szentkozmadombjai férfi délután már túl volt az életveszélyen, állapota kielégítő.
Tolna megyében javultak a közúti közlekedés feltételei pénteken délelőtt, de mintegy 30 út továbbra is járhatatlan és 16 település még mindig el van zárva a külvilágtól. Járhatatlan a 63-as út Szekszárd és Székesfehérvár között, a 6-os főút Dunakömlőd és Paks között, továbbá nem lehet közlekedni 30 mellék- és bekötőúton sem.

A 6-os főúton Szekszárd és Paks között hóekék, hómarók felvezetésével váltakozva közlekedhetnek az autósok, de a 65-ös úton, Siófok felé, a bajai Duna-hídhoz vezető 55-ösön, és az Eszék felé menő 56-os főúton már zavartalan a forgalom. A hómarók és hóekék folyamatosan dolgoznak, néhol 1,5-2 méter magas hófalakat távolítanak el az utakról. Ennek ellenére 16 településre még mindig nem lehet eljutni, a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint ellátási gondok azonban egyelőre sehol sincsenek.

A hóhelyzet a legkellemetlenebbül eddig az egy időre áram nélkül maradt Tengelicet és Paksot érintette. A 20 ezer lelket számláló városból két napig sem Budapest, sem Szekszárd irányába nem lehetett közlekedni, az atomerőmű dolgozói csak nagy nehézségek árán tudtak eljutni lakó- és munkahelyükre. A távolsági autóbuszjáratok biztonsággal továbbra is csak a 65-ös úton, valamint a 6-os főút Szekszárd-Pécs szakaszán közlekedhetnek, az utasoknak minden esetben jelentős késésekkel, kisebb-nagyobb elakadásokkal kell számolniuk. A csütörtökön délután Szegedről elindult járat például pénteken délelőtt érkezett meg Szekszárdra.

Veszprém: tíz elzárt település

Veszprém megyében az elzárt települések száma a péntek reggeli tizenhatról néhány óra alatt tízre csökkent. A megyei közútkezelő kht. ügyeletesének tájékoztatása szerint délelőtt sikerült felszabadítani az utat abba a hat községbe - Vilonyába, Peremartonba, Királyszentistvándra, Sólyba, Berhidára, Ősibe -, amely már három napja megközelíthetetlen volt. Változatlanul kritikus a helyzet a Balaton-felvidéken, valamint Sümeg és Zirc térségében. A tíz elzárt település is ezekben a körzetekben található.

Péntek délben újra felerősödött a szél, s az ügyeletes közlése szerint olyan útszakaszokat is befújt hóval, amelyek eddig járhatók voltak. Nem lehet például Veszprémből eljutni a közeli Nemesvámosra, de a 20 kilométerre lévő Nagyvázsonyba sem. Márkónál, a 8-as számú főútvonalon egy kamion két személykocsival ütközött - személyi sérülés nem történt -, viszont fél 11 óra óta áll, torlódik a forgalom. A megyei önkormányzat főjegyzőjétől kapott tájékoztatás szerint pénteken a városi középiskolákba a tanulók 20 százaléka nem érkezett meg. Iskolai szünetet csak Veszprémben, a Padányi Bíró Márton Katolikus Gimnáziumban rendeltek el péntekre.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.