Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Viszik a nyuszikat

2003.04.19. 20:42
Az Index Állatbarát Akciócsoportja szétnézett az állatkereskedésekben és a piacokon, hogy milyen körülmények között értékesítik a kedves rágcsálókat és társait. Munkánkat tapasztalt nyúltartók is segítették, akik magukat naiv vásárlónak álcázva tettek fel kérdéseket a gyanútlan eladóknak, többek között a nyulak táplálkozásával és tartásával kapcsolatban.
A húsvét legfontosabb állata a nyúl, a tyúk és a disznó, bár ez utóbbival többnyire csak kötözött sonka formájában találkozhatunk a bevásárlóközpontokban. A tyúk ezzel szemben valódi polihisztor, hiszen festett tojás, kiscsibe és húsleves formájában is szerepet vállal az ünnepen. Mindezek ellenére a húsvéti nyuszi az abszolút favorit, amelyet többféle színben és méretben lehet beszerezni, a látszat azonban csal, mert mindegyik típus pontosan ugyanarra képes: ugrálásra, táplálkozásra és buta nézésre. (A közhiedelemmel ellentétben a nyúl nem tud makogni; ilyen hülye hangokat csak emberek képesek kiadni magukból.)

A piacokon olcsón adják

A piacokon sok alkalmi eladó kínál élő nyulat és kiscsibét, igen jutányos áron, azonban az állatok táplálkozásával és tartásával kapcsolatban itt kevés információt kaptunk. A sárga tollas csibe pár száz forintba, a kisnyulak körülbelül egy ezresbe kerültek.

A tudást meg kell fizetni

A szigorú próbán az általunk tesztelt kisállat-kereskedések nagy része átment, sőt, a kereskedelem fellegvárainak számító plázák némelyikében igen szakképzett eladókkal találkoztunk. A boltok felkészültsége részint abból adódik, hogy ők év közben is foglalkoznak nyulakkal, amely hazánkban is népszerű hobbiállat. Ezeken a helyeken egyébként a különleges fajták öt-hatezer forintba, a közönséges házinyulak kétezer forintba kerülnek.

A tesztek során sajnos azzal kellett szembesülnünk, hogy az érdeklődők nagy részének halvány fogalma sincs a nyúltartásról; náluk az aranyos rágcsáló túlélési esélye igen kevés. Egyesek a nyúl és a tengerimalac szaporodásával kapcsolatban tettek föl kérdéseket, mások szigorú répadiétára kényszerítették volna szerencsétlen állatot.

Korábban vadnyúl volt

Nyilván kevesen tudják, hogy a házinyúl (Oryctolagus cuniculus domesticus) valójában az üregi nyúl háziasított változata. A vadon élő rágcsáló többnyire rügyekkel és lágyszárú növényekkel táplálkozik, ezért a házinyúl is hasonló étrendet igényel.

Hazánkban egyébként a nyulak üregi és mezei változatával találkozhatunk. Az üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus) 35-45 centiméteres, súlya mindössze egy-két kilogramm. Társasan él és az ember közelségét viszonylag jól elviseli. A mezei nyúl (Lepus europaeus) 50-70 centiméteres, 2,5-6,5 kilogrammos, magányosan él és rendkívül jó futó. (Amire nagy szüksége van, ugyanis rendszeresen vadásszák.)

A házinyúl imád ásni és folyamatosan koptatnia kell fogait, ezért a környezetében mindent megrág, az asztal lábától a cipőfűzőn át egészen a telefonzsinór. A kertet sem kíméli: felássa a gyepet és lelegeli a legszebb virágokat. Aki több nyulat akar, annak a gondjai is megsokszorozódnak, ugyanis a hímek állandóan összeverekszenek, a különböző neműek pedig az első adandó alkalommal szaporodni próbálnak, rendszerint eredményesen. Mindezek mellett természetesen az etetésére-itatására is oda kell figyelni, aki tehát nyúltartásra adja a fejét, annak komoly nehézségekkel kell szembenéznie.

A használt nyúl visszaváltható

Aki húsvét után úgy dönt, hogy mégsem szeretne szembenézni ezekkel a nehézségekkel, bátran leadhatja a megunt állatokat a Fővárosi Állatkertben, ahol ráadásul azt is garantálják, hogy a nyuszik nem lesznek a ragadozók áldozatai. A kidobott állatok néhány hetet a Hungária Körút és a Francia utca sarkán lévő természetvédelmi mentőhelyre kerülnek, ahonnan állatvédő szervezetek segítségével próbálják szerető gazdikhoz juttatni őket. Az állatkert összesen mintegy kétszáz nyúlnak tud átmeneti otthont teremteni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.