Vilma
-7 °C
4 °C

Régi-új állami jelképekről szavazott az orosz duma

2000.12.08. 13:25
Megszavazta új állami jelképeit az orosz alsóház: az új himnusz a régi szovjet himnusz lett, az új címer a régi cári címer lett, az új zászló a kommunista rendszer bukása után használt fehér-piros-kék trikolór, a vörös lobogó pedig a hadsereghez került. Borisz Jelcin élesen bírálta Putyint a szovjet himnusz újbóli használata miatt.
Pénteken az orosz duma 378 szavazattal, 1 tartózkodással és 53 ellenszavazattal elfogadta a régi szovjet himnuszt Oroszország hivatalos állami énekének. Az Alekszander Alekszandrov által komponált himnusznak a szövegét meg fogják változtatni: a duma ajánlása szerint Putyinnak egy különbizottságot kell létrehoznia a szövegjavaslatok megvizsgálására, és a bizottság választását a dumának is jóvá kell hagyni.

A duma ugyanakkor meghatározta azokat az ünnepélyes alkalmakat is, amikor el kell játszani a himnuszt, továbbá előírta azt, hogy hivatalos eseményeken az állami himnuszt ,,a jelenlévők állva, a férfiak fedetlen fővel hallgassák".

A duma nemcsak a régi-új himnuszról határozott, hanem további állami jelképeket is törvényesített. Így a kommunista rendszer óta használatos fehér-piros-kék trikolór lesz az ország új lobogója, a régi, kétfejű sast ábrázoló cárok által elképzelt címer lesz az új címer. A honatyák a vörös kommunista lobogót sem hagyják veszni, az a hadsereghez kerül. A törvénytervezet azután lesz hatályos, hogy a felső ház is megszavazza azt.

A himnusz

A régi szovjet himnusz szövege
Szövetségbe forrt szabad köztársaságok:
A Nagy Oroszország kovácsolta frigy,
A Szovjet hatalma és egysége éljen:
Sok nép így akarta s megalkotta így!

Szálljon szabad hazánk, dicsőség fénye rád.
Népek barátságát vívtad te ki,
Lenini párt vezet, láng, mely a népeket
Kommunizmus győztes útján viszi!
Az új/régi állami jelképek közül a himnusz váltotta ki a legtöbb vitát. A kommunizmus bukása után Mihail Glinka által szerzett 19. századi hazafias dal vette át a himnusz szerepet. A zene mellé szöveget senki sem írt, múlt nyáron a Spartak Moszkva focicsapat tagjai a rossz, szöveg nélküli himnuszt okolták sikertelenségeikért. A régi szovjet himnusz viszont egy életerős, énekelhető dal. A mű a második világháború szovjet csapatainak dicsőségesebb pillanataiban született meg, sokak számára a Hitler feletti orosz győzelmet, mintsem a kommunista korszakot idézi. A közvélemény-kutatások is ezt a dalt mutatták közkedveltnek.

Jelcin: az elnök ne kövesse vakon a közhangulatot

Borisz Jelcin azonban nem ért egyet a régi himnusz újjáélesztésével. A volt államfő Putyint elnöksége alatt először bírálta, mondván a régi himnusz pártkongresszusokat és konferenciákat idéz fel számára és határozottan ellene van. Jelcin szerint egy ,,ország elnökének nem szabad vakon követni a nép kedélyállapotát, hanem feladata azt aktívan befolyásolni".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.