Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Erős földrengés rázta meg Olaszország északi részét

2004.11.25. 06:41
Erős, a Richter-skálán mérve 5,2-es fokozatú földrengés rázta meg szerda éjszaka Olaszország északi részét. A földmozgást érezni lehetett a Genova és Velence között elterülő térség városaiban.
Pánikot és könnyebb sebesüléseket okozott az a földrengés, amely szerda éjszaka rázta meg Olaszország északi részét - közölték a helyi katasztrófavédelmi illetékesek.

A földmozgás ereje a Richter-skálán mérve 5,2-es fokozatú volt. Epicentrumát Treiso Bresciano és Tuscolano Maderno települések közelében, a földfelszín alatt nyolc kilométerrel mérték be.

A rengést a Genova és Velence között elterülő térség városaiban és településein érezni lehetett. Milánóban, az ország gazdasági fővárosában különösen érzékelhető volt a földmozgás, sokan ijedtükben az utcára rohantak.

Néhány ember könnyebben megsebesült, de az ő sérülésük is főként a pánikszerű menekülés okozta eleséseknek tudható be.

Az első felmérések szerint komolyabb károk nem keletkezetek, mindössze a Garda-tó partján néhány idősebb épületben okozott repedéseket. Három kórházat elővigyázatosságból ideiglenesen kiürítettek. A polgári védelmi alakulatok folytatják károk felmérését.

Itália földrengésveszélyes területen van, de inkább az ország középső és déli részét sújtják az ilyen természetű természeti csapások. Éppen 24 éve, 1980. november 23-án Dél-Olaszországban egy gyilkos erejű rengés több mint 3 ezer ember életét oltotta ki. Észak-Olaszországban 1976-ban a szlovén határ közelében lévő Friulinál volt egy 976 ember életét követelő földmozgás, amely miatt 70 ezren fedél nélkül maradtak.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.