Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Az ombudsman is korlátozná az autópályákon száguldozókat

2006.06.01. 15:09
Van Magyarországon egy egyesület, amely az autópályákon érvényben lévő sebességhatár (130 kilométer/óra) elörlését akarja elérni. Egyre többen fejtik ki véleményüket ez ügyben, s úgy tűnik a szabad sebességválasztás hívei magukra maradtak.

Elfogadhatatlannak nevezte az autópályákra érvényes sebességkorlátozás feloldását az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Lenkovics Barnabás figyelme egy újságcikken ragadt meg, amelyben egy egyesület szorgalmazta a sebesség-határ eltörlését, ezután az ombudsman megvizsgálta a kérdést.

Lenkovics Barnabás hangsúlyozta, a sebességhatárok az emberi élet és testi épség védelmét szolgálják. Lenkovics közleménye szerint az eljárásban tájékoztatást kért a Közlekedési Főfelügyelet főigazgatójától és az Országos Rendőr-főkapitánytól is.

Nagyobb rizikó, nagyobb baj

Az ombudsmanhoz írt levelében a főfelügyelet főigazgatója kifejtette, a sebességkorlátozás eltörlését közlekedésbiztonsági okokból nem támogatja, mivel a sebességhatár emelésével prognosztizálható a forgalombiztonsági helyzet romlása - olvasható. Az Országos Rendőr-főkapitány szerint a nagyobb sebesség nagyobb figyelmet és a bekövetkezett eseményre gyorsabb reagálást követel. A járművezető kisebb figyelmetlensége, késedelme nagyobb valószínűséggel eredményez veszélyhelyzetet vagy balesetet. A járművek haladási sebességének növekedése, és így különösen a sebességhatárok eltörlése fokozná a balesetek bekövetkezésének lehetőségét - áll a biztos közleményében.

Lenkovics Barnabás állásfoglalásában a sebességhatár eltörlése helyett az intenzív rendőrségi kontrollt szorgalmazza a gyorshajtó és ezzel önmagukon kívül másokat is veszélyeztető járművezetők kiszűrése érdekében.

A No Speed Limit Egyesület azért akarja eltörölni a felső határt, mert - mint egyik aktivistájuk, Árpa Attila fogalmazott -, "az autópályák sebességkorlátozásának eltörlése túlmutat a közlekedési táblák leszerelésén, hiszen arról szól, hogy a közlekedési szabályokat vegyék komolyan az autósok. Ezt pedig csak akkor fogják megtenni, ha azok ésszerű és életszerű szabályok."

A Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke, Kovács Kázmér sem ért egyet a sebességkorlátozás feloldásával, Magyarországon, ezt sem a vezetési kultúra, sem az utak állapota nem teszi lehetővé.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!