Ágnes
-13 °C
0 °C

Még víz alatt van Ónod

2006.06.08. 13:54
Csökkent a vízszint és már ivóvíz is van Ónodon. A borsodi települést szerda este öntötte el a víz, amikor a várakozással ellentétben a mellékfolyó Hernád duzzasztotta vissza a Sajót.

Még mindig vízben állnak a házak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ónodon, ahol a Sajó árhulláma borította el az utcákat. A menetrend szerint közlekedő csónak délben indult az ónodi József Attila utcába mindazokkal, akik a házukat próbálták megközelíteni.

A lakóépületekből szerda délután kellett kiköltözniük, azóta a rendőrség vigyáz az üresen álló otthonokra.

Ónodon nem számítottak a víz betörésére, úgy gondolták, hogy a falu alatt a Sajóba torkoló Hernád áradása visszaduzzaszthatja a nagyobb folyót. Ez a település a Népszabadságnak nyilatkozó polgármestere szerint a vízügyeseket is meglepte, akik őt úgy tájékoztatták, hogy "több, előre nem láthaott körülmény együttes hatása" eredményezte a katasztrófát.

A településen csak a szokásos védekezésre készültek, a faluszéli ház mellett ezer homokzsákot halmoztak fel. Végül húszezret használtak el, de így sem sikerült megakadályozni a vízbetörést, a falu két utcáját is 50-70 centis víz borítja, ötvennégy embert kellett kitelepíteni.

A folyó vízszintje azóta valamelyest apadt, a vízügyi igazgatóság csütörtökön másodfokra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget. A településen normalizálódott a helyzet. Villany és gáz ugyan még nincs, de a vezetékes ivóvíz fogyasztható. Az ásott kutakból azonban még nem lehet inni.

Az elöntött utcák mentén homokzsákokból emeltek védvonalat, amelyen a Szolnok megyei Szelevényből érkezett önkéntesek tartottak ügyeletet szerdára virradóra. Véleményük szerint "itt már nem lesz gond", ezt onnan tudják, hogy tavasszal ők is kellő árvízi tapasztalatot szereztek saját lakóhelyükön.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!