Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Vasárnap visszatekerjük az órákat

2005.10.29. 11:10
Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, ekkor Magyarországon, az európai gyakorlatnak megfelelően hajnali háromkor két órára kell visszaállítani az órák mutatóit.

Nem érinti a MÁV, a Volán és a Malév járatainak menetrendjét az idei óraátállítás, viszont érdemes tájékozódni utazás előtt a vonatok és buszok indulásáról, mert a hétvégi ünnep és a jövő héten kezdődő őszi szünet miatt módosul a forgalmi rend. A nemzetközi vonatok közül a Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia expressz mindkét járatát Magyarországon éri az időszámítás változás: Lőkösházán várják be a téli időszámítás szerinti indulási idejüket.

A vonat vár

Az óraigazítás hajnalán - október 30-án - a belföldi vonatok közül a Füzesabonyból Budapestre 2 óra 50 perckor, a Szolnokról Budapestre 2 óra 54 perckor és a Dombrádról Herminatanyára 2 óra 51 perckor induló vonat megvárja az óraigazítást, majd a téli időszámítás szerint indul útjára. A MÁV vasútvonalain október 30-án és 31-én az ünnepnapra, november elsején a vasárnapra, november 2-án a hétfői napra érvényes menetrend szerint közlekednek a személyszállító vonatok.

Az óraátállításkor úton lévő menetrend szerinti, nemzetközi autóbuszjáratok útközben várakozni nem fognak, amennyiben a forgalmi viszonyok megengedik, egy órával korábban érkeznek úti céljukra. Az átállítás a belföldi buszok menetrendjét nem érinti. A buszok szombaton szabadnap, vasárnap és hétfőn a munkaszüneti menetrendnek megfelelően, míg november 2. és 7. között a tanszüneti menetrend szerint közlekednek. Minkét közlekedési társaság indít a kegyeleti ünnepek alatt mentesítő járatokat.

A magyar légitársaságnál október 30-án éjfélkor lép életbe a téli menetrend, utána már az új időszámítás szerint közlekednek a járatok. A nyári és téli időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajár-robbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 0,3 százalékos energia-megtakarítás érhető el. Az intézkedés támogatói a hosszabb nap előnyeinek kihasználását, a közlekedés biztonságának fokozódását remélték, mivel az autósok sokáig nappali fényben vezethetnek. Pozitív hatása volt a nyári időszámítás bevezetésének a turizmusra is: a hosszú, világos esték lehetővé tették az üdülés napjainak optimális kihasználását.

Bioritmus

A bírálók nyomban arra hivatkoztak, hogy a ráfordítás és a haszon nincs egymással még köszönő viszonyban sem. Az 1973-as olajválságot követő években Európa-szerte különféle átállási rendszerek léteztek, majd az évek során összesen 108 országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét, többek között az egykori EGK tagállamai is. 1998-ban már az Európai Unió összehangolta a tagállamok átállását a nyári időszámításra, majd 2001-ben további öt évvel meghosszabbították a szabályozást, amely szerint a nyári időszámítás minden tagállamban március utolsó vasárnapján közép-európai idő szerint 2.00 órakor kezdődik és október utolsó vasárnapján 3.00 órakor végződik. Az átállásnak az emberekre, bioritmusukra, közérzetükre gyakorolt hatásait csak az utóbbi években kezdték vizsgálni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!