Vilma
-8 °C
3 °C

Magyarország kiadott egy orosz bérgyilkost

2002.01.29. 11:21
Huszonöt bérgyilkossággal és számos más bűncselekménnyel gyanúsítják a Magyarország által hétfőn kiadott, alvilági körökben Dalmát néven ismert hírhedt orosz gengsztert, Mihail Dolmatovot. A korábbi jekatyerinburgi "keresztapák" likvidálásával is az ő bűnözői csoportját gyanúsítják.
Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett szállították hétfőn Budapestről Moszkvába az orosz bűnözőt: a megbilincselt Dolmatov golyóálló mellényt is viselt, mivel a hatóságok attól tartottak, hogy már a repülőtéren merényletet követhetnek el az Uralmas nevű bűnszövetkezet egykori főnöke ellen. A rendőrség 1997-ben számolta fel a jekatyerinburgi székhelyű csoportot.

Keresztapákat gyilkolt

Bűnlajstromán 25 (Oroszország, Ukrajna és Magyarország területén végrehajtott) bérgyilkosság, számos rablótámadás, sőt a szervezett bűnözés elleni csoport területi székháza ellen végrehajtott támadások sora is szerepel - - írta kedden a Kommerszant Daily című orosz napilap. A korábbi jekatyerinburgi keresztapák likvidálásával is e bűnözői csoportot gyanúsítják. Az egyik jekatyerinburgi keresztapát, Nyikolaj Sirokovot Budapesten ölték meg Dolmatov szervezetének tagjai az 1990-es évek elején.

Dalmát társait 12-14 év közötti szabadságvesztésre ítélték. A szintén rács mögé került Dolmatov viszont meg tudott szökni, miután a bíróság szabadlábra helyezte, elfogadva ügyvédei bizonyítékait arról, hogy a gengszter "halálos beteg".

Véletlenül bukott le

A magyar rendőrség véletlenül bukkant a bűnöző nyomára. 1999-ben, egy razzia során gyanússá vált a Szemjonov névre kiállított igazolványt felmutató férfi, akinél egy Browning típusú pisztolyt és egy hangtompítót is találtak. A valódi személyazonosság megállapítása után derült fény arra, hogy az időközben már Interpol-körözés alatt álló Dolmatovról van szó. A magyar bíróság három év szabadságvesztésre ítélte az orosz gengsztert lőfegyverrel való visszaélés és közokirat-hamisítás miatt. Az Igazságügyi Minisztérium már a büntetés letöltése előtt döntött a veszélyes bandita kiadatásáról.

Több orosz bűnözőt is kiadott Magyarország

Magyarország 1994 óta öt, különösen súlyos bűncselekmény gyanúsítottját adta ki orosz kérésre. A legismertebb közöttük a hosszas jogi procedúra után, 2000-ben kiadott Anatolij Bikov szibériai alumíniumbáró, aki bérgyilkosságra való felbujtás és pénzmosás vádjával áll jelenleg bíróság előtt Oroszországban.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!