Ambrus
-7 °C
3 °C

Agyonlőtték egy orosz fegyvergyár két vezetőjét

2003.06.08. 17:01
Két merényletet is elkövettek pénteken az orosz Almaz-Antej hadiipari vállalat vezetői ellen: gyilkosság áldozata lett Szergej Klimov ügyvezető vezérigazgató és Szergej Scsitko, a holding egyik tagja, a Rotek részvénytársaság kereskedelmi igazgatója.
A Scsitko elleni bűncselekmény még péntek éjszaka történt, de hírét csak vasárnap hozták nyilvánosságra. Az üzletemberrel az autójában végzett három fejlövéssel feltehetően egy bérgyilkos a Moszkva mellett Szerpuhovban, egy étterem közelében. Rendőrségi vélemények szerint nyilvánvaló az összefüggés Klimov és Scsitko meggyilkolása között.

Az Almaz-Antej első emberét ugyanezen a napon moszkvai belvárosi lakása közelében lőtték agyon. A titkosszolgálati múlttal rendelkező Klimov a Kreml apparátusából került a Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására tavaly létrehozott Almaz-Antejhez. Az ügyvezetői funkciókat februárban, az előző vezető váratlan lemondása után vette át. Oroszország legnagyobb, légvédelmi fegyvereket - köztük a nagy hatótávolságú Sz-300-as rakétarendszert - gyártó vállalatának közgyűlése június 26-án választotta volna meg az új vezérigazgatót, a posztra az egyetlen jelölt Klimov volt.

Csak rá akartak ijeszteni?

Scsitko meggyilkolásának nyilvánosságra kerülése előtt olyan vélemények is megjelentek, hogy Klimovra esetleg csak rá akartak ijeszteni, akkor kapta ugyanis a halálos lövéseket, amikor dulakodni kezdett támadójával, aki a moszkvai bérgyilkosok gyakorlatától eltérően nem tisztes távolból végzett áldozatával.

Lapvélekedések szerint elképzelhető, hogy a merénylet mögött az Almaz-Anetjen belüli hatalmi, érdekeltségi harcok állhatnak. A nyomozást a Vlagyimir Usztyinov orosz legfőbb ügyésznek személyesen alárendelt különleges ügyek osztálya végzi, és bekapcsolódott a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is. Egyelőre nem tudni, hogy Klimov meggyilkolását összevonták-e Scsitko ügyével.

Klimov terve az volt, hogy - elsősorban jobb marketing segítségével - az Almaz-Antej elérje az évi kétmilliárd dolláros exportbevételt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.