Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Lezuhant egy orosz gép 171 emberrel a fedélzetén

2006.08.22. 16:49
Lezuhant egy orosz utasszállító repülőgép a kelet-ukrajnai Donyeck térségében, fedélzetén 160 utassal és tizenegy fős személyzettel - írják az orosz hírügynökségek.

Az Itar-TASSZ és a RIA-Novosztyi hírügynökségek jelentései szerint 30 halottat már megtaláltak Donyecktől 45 kilométerre. A források egymásnak ellentmondó adatokat közölnek a gépen tartózkodó személyzet létszámáról. Magyar idő szerint délután négy órakor a legtöbb hírügynökség 11 tagú személyzetről írt, a korábbi tízzel szemben. A fedélzeten tartózkodó 160 utas száma biztosnak tűnik. Közöttük hat gyerek is volt.

A lezuhant gép a Pulkovo társaság járműve volt, és a dél-oroszországi Rosztovi területen található Anapa repteréről tartott Szentpétervárra. Feltehetően az utasok között nyaralók, turisták lehettek többségben.


Az ukrán Tu-154-es balesetének helyszíne

A gép moszkvai idő szerint 15 óra 37 perckor (közép-európai idő szerint 13:37-kor) adott le S.O.S.-jelzést, és 15 óra 39-kor tűnt el a radar képernyőjéről. A Tu-154-esnek orosz idő szerint 17:45-kor kellett volna megérkeznie a pulkovói repülőtérre.

Donyecktől északra zuhant le a gép

A Pulkovo Légitársaság Tu-154-es gépe Donyecktől északra tűnt el a radarok képernyőjéről - közölte Irina Andrianova, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője. A tárca tájékoztatása szerint a gép roncsait Donyeck közelében találták meg, a helyszínen folynak a mentési munkálatok.

Az anapai repülőtéren válságközpontot hoztak létre. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának repülőgépe 32 fős mentőalakulattal a fedélzetén a tervek szerint este repül Donyeckbe. Az ukrán fél előzőleg azt közölte, hogy az ukrán mentők saját erőkkel folytatják a katasztrófa következményeinek elhárítását és a kutatást.

Már a levegőben kigyulladt a gép?

Szemtanúk szerint a repülőgép törzse kigyulladt, írja az MTI. A gazeta.ru szerint a Pulkovo Légitársaság 612-es járata zuhant le. A gép roncsai a délután folyó mentés idején is égtek. Az orosz légiközlekedési hatóságok szerint ugyanakkor a balesetet légörvények okozhatták.

A szentpétervári székhelyű Pulkovói Légitársaság egyelőre nem kívánta kommentálni a katasztrófa hírét. A vállalat sajtóosztályán azt közölték, hogy "egyelőre nem áll rendelkezésükre adat a gép jellemzőiről és műszaki állapotáról". Annyit közöltek, hogy a Tu-154-es típusú gép alapvetően belföldi járatokon közlekedik - írja az MTI.

Ihor Krol, az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője a 5. Csatorna ukrán kereskedelmi televízióval azt közölte, hogy a gépen 10 ezer méteres magasságban feltehetően tűz ütött ki, s a személyzet kényszerszállást akart végrehajtani. Krol az Interfax hírügynökséggel azt közölte, hogy a kényszerleszállás közben nem nyílt ki a futómű, így a gép a hasával ért földet.

Orosz fapados légitársaság a Pulkovo

A Pulkovo légi társaság száz százalékos orosz állami tulajdonban van, székhelye Szentpéterváron található. A cég főként belföldi járatokat üzemeltet, de külföldre is szállítanak utasokat, így Budapestre is repülnek a gépeik. A Pulkovo TU-154-eseit Ferihegyről tavaly tiltották ki a túlzottan nagy zaj miatt - írta korábban az airportal.hu. A cég ezután Boeing 737-500-as típusú gépekkel pótolta a kitiltott Tu-154-eseket.

A Pulkovo egyik Tu-154-ese leszálláshoz készül Szentpéterváron
A Pulkovo egyik Tu-154-ese leszálláshoz készül Szentpéterváron

A Pulkovo úgynevezett kétcsillagos társaság, amelyet akár orosz "fapadosnak" is nevezhetnénk. A cég évente kétmillió utast szállít, 2006 júliusában öt Boeing 737-500, hét Iljusin Il-86, tizenegy Tupoljev Tu-134A, hét Tupoljev Tu-154B-2 és tizenkilenc Tupoljev Tu-154M repülőgépe volt a társaságnak, amelynek honlapja elérhetetlenné vált a baleset utáni órákban.

Legutóbb július 10-én történt katasztrófa utasszállító repülővel, akkor is egy orosz légitársaság gépe zuhant le, a fedélzeten 193 utas, köztük rengeteg gyerek, és egy 10 fős legénység utazott. A balesetnek majdnem 150 halálos áldozata volt. Akkor egy Airbus 310-es típusú géppel történt a szerencsétlenség, ami Moszkvából a Bajkál-tóhoz tartott.

Tupoljev Tu-154

Közepes hatótávolságú, három sugárhajtóműves utasszállító repülőgép, 1968 október 4-én repült először, 1972-ben állt forgalomba, legnagyobb számban az Aeroflot használta, a Szovjetúnió felbomlása után főként belföldi utakra. A sok típusmódosítást megélt gép utolsó példánya 2006-ban gurult ki a gyárból.

A baleseti statisztikák tekintetében nem festhető túl pozitív kép a géptípusról, bár sok esetben emberi mulasztás és nem technikai hiba okozta a Tu-154-esek baleseteit. Az orosz légitársaságokon kívül többek között magyar, kínai, kubai, ukrán, koreai, bulgár, líbiai, szíriai, szlovák zászló alatt repültek.

A gép 48 méter hosszú, 53 tonnás és 950 km/órás a maximális sebessége. Körülbelül 180 utast tud szállítani, utazó magassága 12,1 kilométer, tele kerozintartályokkal 6600 kilométeres távolságra tud repülni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!