Vilma
-7 °C
4 °C

Amerikaiak lőtték le a magyar egyetemistát Irakban

2003.11.21. 13:59
Amerikai katonák lőtték le az Irakban munkát vállaló magyra egyetemistát, mert nem állt meg egy ellenőrzőpontnál, tudatta a külügyminisztérium péntek délután. Az iraki háború első magyar áldozatának holttestét jövő héten hozhatják haza.
'Segíteni ment Irakba'
A 27 éves Varga-Balázs Péter civilként dolgozott a háborús övezetben közölte az MTI érdeklődésére pénteken az elhunyt bátyja.

Elutazása előtt a család hasztalan próbálta lebeszélni az egyetemista fiatalembert az iraki szolgálatról. Három hónapos munkára utazott ki egy budapesti kft. közvetítésével, s több mint két hónap már eltelt az önként vállalt missziójából, közölte az elhunyt testvére.

Varga-Balázs Gábor, aki egyébként orvos, határozottan cáfolta, hogy az anyagiak vonzották volna öccsét, amikor Irak mellett döntött.

"Segíteni akart, hogy Irakban jobb legyen az élet, ezért vállalkozott a békés szolgálatra" - mondta.

Gondolkodásmódja jellemzéséül elmondta, hogy karácsony előtt az egyetemről hazaérkezvén "letette hátizsákját és vért adni ment", hogy ezzel segítsen a rászorulókon. A fiatalember jogásznak és német nyelvszakosnak készült. (forrás: MTI)

Nem állt meg az amerikai ellenőrző pontnál a munkát vállaló magyar egyetemista, ezért lőtték le az amerikai katonák, közölte a magyar külügyminisztérium péntek délután.

"Amerikai részről (...) arról tájékoztatták a Külügyminisztériumot, hogy a Varga-Balázs Péter által vezetett gépjármű nagy sebességgel közelített meg egy amerikai katonák által felállított közúti ellenőrző pontot. A megállásra való felszólítás, illetve figyelmeztető lövések ellenére sem lassított, így célzott lövéseket adtak le a gépkocsira, ami a vezető halálát okozta (...) - tudatta közleményben Tóth Tamás külügyi szóvivő.

Szerencsétlen baleset lehetett

Az amerikai civil hatóság neve elhallgatását kérő egyik munkatársa péntek reggel közölte az MTI-vel, hogy eddigi ismeretei szerint a magyar férfi a a Bagdadtól mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvő Ramadi térségében, egy ellenőrző pontnál halt meg.

Korábban annyit már közölt a bagdadi magyar konzul, Nagy András, hogy a férfi halálát nem iraki fegyveres ellenzékiek merénylete vagy más terrorakció okozta, hanem szerencsétlen baleset.

Amerikai autóból adták le a lövéseket

A fiatalembert a Brown and Root cég alvállalkozója alkalmazta, ezért Irakban a cég amerikai gépkocsijával közlekedett. Az alkalmazó cég a TOIFOR, amely mobil vécék és egyéb higiénai eszközök forgalmazásával foglalkozik a vállalat helyi vezetőjét megszólaltató hír TV szerint.

Juhász Ferenc a magyarokat kérte, szerezzenek információkat

Juhász Ferenc délután kifejezte részvétét és együttérzését a szerencsétlenül járt fiatalember hozzátartozóinak és szüleinek, és elmondta, az egyetemista egyéni munkavállalóként tartózkodott Irakban, és nem állt kapcsolatban a magyar szállító kontingenssel.

A honvédelmi miniszter azt kérte a kint tartózkodó magyar katonáktól, hogy a tragédia részleteiről szerezzenek információkat. Juhász hozzátette, azt várják, hogy a történteket az erre jogosult iraki hatóságok kivizsgálják és adjanak tájékoztatást.

A magyar hatóságok azért csak csütörtökön értesültek a fiatalember hétfő esti haláláról, mert a magyar kontingens nem azon a területen működik, ahol a férfit lelőtték, állította korábban a Honvédelmi Minisztérium.

A családot a munkáltató értesítette

Az áldozat Győrött élő családját értesítették, a holttest hazaszállításáról is intézkedtek, erre azonban a helyi egészségügyi és járványügyi szabályok betartása miatt várhatóan csak a jövő héten kerülhet sor.

Az esetről a munkáltató cég értesítette az áldozat családját, s csak ők tájékoztatták utóbb a külügyi szaktárca illetékeseit.

A Brown and Root, amelynék az első jelentések szerint a fiatal férfi munkát vállalt, az amerikai hadsereget kiszolgáló szállítmányozási és beszerzési központ, amely Kaposváron és Taszáron is jelen van. A cég 1995 óta foglalkoztat magyar alkalmazottakat az Egyesült Államok hadseregének délszláv missziójához kötődően.

Katolikus egyetemen tanult

A Kisalföld című napilap szerint a férfi a győri Révai Gimnázium egykori diákja, 1994-ben érettségizett, és most egyetemi éveit töltötte.

A fiatalember előbb Pécsett tanult, majd beiratkozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre. Fél évet halasztott, valószínűleg ezért döntött úgy, hogy ez idő alatt megpróbál pénzt keresni. Veszélyes, de jól - 4-6 ezer dollárt - fizető munkahelyen.

Az egyetem a tragédiával kapcsolatban közleményben tudatta, hogy negyedéves hallgatójuk emlékére gyászmisét tartanak vasárnap reggel fél nyolckor az egyetem belvárosi kápolnájában.

Kevesen tudták, hova készül

Varga Balázs Péterről csak a közvetlen környezete tudta, hogy hova készül. A Kisalföld értesülése szerint hirdetés útján vette fel egy cég alvállalkozója tolmácsnak vagy gépkocsivezetőnek.

Cáfol a Brown and Root
Az amerikai hadsereget kiszolgáló cég kaposvári székhelyű magyarországi képviseletének nincs tudomása arról, hogy szervezésükben magyar alvállalkozó cégek magyar munkavállalókat foglalkoztatnának Irakban - közölte a cég nevében nyilatkozó munkatárs.

Hozzátette: a Brown and Root magyarországi képviselete az amerikai hadsereg balkáni feladataihoz biztosít hátteret.

A Brown and Root hivatalos állásfoglalása az, hogy a cégnek egyetlen Irakban dolgozó alkalmazottja sem vesztette életét.

A cég képviselője elmondta, Irakban dolgoznak az amerikai hadsereget kiszolgáló magyar munkavállalók is, ők az amerikai központú cég közvetlen alkalmazásában állnak. (MTI)

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!