Hajnalka
-1 °C
15 °C

Káosz és járványveszély Kasmírban

2005.10.12. 14:29
Kaotikus jelenetek közepette osztanak teljesen szervezetlenül segélyeket Pakisztán földrengés sújtotta területein. Túlélők találására már nincs esély, ellenben járványok fenyegetnek.
A káosz képei

Káoszba torkollt a segélyek szétosztása a földrengés sújtotta Kasmírban, jelentette a Guardian. A négy napja éhező túlélők megrohanták és kifosztották a hadsereg segélyszállító kamionjait. "Nem tudok arra várni, hogy tisztességesen szétosszák a segélyeket. Borzasztóan éhes vagyok, elveszem ami nekem jár" - mondta a Guardian riporterének Ali Kán, aki napok óta alig evett valamit.

Kasmírt szinte teljesen elvágta a külvilágtól a becslések szerint negyvenezer halálos áldozatot követelő földrengés. Sok hegyi területre szerdáig is csak szórványosan tudtak segélyeket eljuttatni helikopterekkel. Muzafarabtban, Kasmír pakisztáni részének fővárosában már valamivel jobb a helyzet, több mentőalakulat is dolgozik az áldozatok felkutatásán.

Iszlamabadban még kedden is sikerült túlélőket kimenteni a romok alól, Kasmírban azonban egyre kevesebb az esély erre. A földrengés óta több mint három nap telt el, a szakértők szerint 72 órával a rengések után gyakorlatilag nullára csökken a túlélési esély a romok alatt.

Ennek ellenére még kedden is több mentőalakulat érkezett a térségbe, köztük az Aid24 tíztagú magyar mentőcsapata is. Az Aid24 Muzafarabatban tartózkodó munkatársaival nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

A mentésben újabb akadályt jelenthet, hogy a földrengés után nem sokkal folyamatos esőzés kezdődött. A nedves körülmények között kolera-, vérhas- és himlőjárvány is kitörhet.

A földrengés után Pakisztán és India viszonya javulni látszik, ugyanakkor a kasmíri feszültség nem csökkent. India 25 tonnányi segélyszállítmányt küldödd Pakisztánba és engedélyezte a pakisztáni hadsereg helikoptereinek, hogy a kasmíri fegyverszüneti vonal közelében is repüljenek. Kedden ugyanakkor nyolc szakadár fegyveressel végeztek tűzharcban az indiai hadsereg alakulatai.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.