Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Radioaktív sugárzás a Paksi Atomerőműben

2003.04.11. 12:29
Radioaktív gáz szivárgása miatt felfüggesztették a Paksi Atomerőműben a 2. számú blokk reaktorának karbantartási munkálatait pénteken - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője az MTI-vel. A gáz a reaktor melletti tisztítórendszerből került ki. Az erőmű szóvivője szerint a szennyeződés szűk területre koncentrálódik, ezért sem az erőműben és annak környékén sincs szükség vészhelyzeti intézkedésekre.
A gáz megjelenését ellenőrző műszerek jelezték a reaktorcsarnokban éjszaka; az anyag aktivitása reggelre jelentősen csökkent. Az eddigi vizsgálatok szerint a radioaktív gáz valószínűleg a reaktor mellé telepített tisztítórendszerből származik, és ez a rendszerben lévő, 30 darab fűtőanyagköteg valamelyikének "kismértékű tömörtelenségére utal".

Kováts Balázs magyarázata szerint az urániumtabletták zárt, 1 centiméter átmérőjű csövecskékben vannak elhelyezve, ha ezek burkolata nem zár tömören, akkor a bennük felgyülemlett gázok kikerülhetnek.

Jelenleg folyik a tisztítórendszer ellenőrzése, majd sor kerül a kazetták egyenkénti vizsgálatára is. A blokknál március 28 óta a szokásos évi karbantartás folyik. A reaktor üres, az összes nukleáris fűtőanyag a mellette lévő úgynevezett pihentető medencében, víz alatt van.

Nincs szükség vészhelyzeti intézkedésre

A karbantartást kihasználva a fűtőanyag-kazetták egy részét tisztítási eljárásnak vetik alá, hogy alkalmasak legyenek a további hatékony, üzemszerű felhasználásra. Kováts Balázs hangsúlyozta, hogy a légnemű szennyezés elsősorban a 2. blokk jól behatárolható, szűk területére koncentrálódik, ezért sem az erőműben és annak környékén nincs szükség vészhelyzeti intézkedésekre.

Az erőmű szellőzőrendszerén keresztül ellenőrzött módon a környezetbe is kikerülhetnek gázok, de ezek mennyisége és aktivitása olyan mértékű, hogy sem az erőmű területén, sem annak körzetében a környezetellenőrző mérések változást nem mutatnak.

A részvénytársaság vezetése az eseményről az erre a célra kiépített csoportos SMS küldő rendszeren tájékoztatta az erőmű 30 kilométeres körzetében található települések polgármestereit. A folyamatban lévő vizsgálat eredményeiről később újabb közleményt adnak ki.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.