Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Fordulat a Pándy-ügyben

2002.04.20. 14:21
Váratlan fordulat a Pándy ügyben: a hat családtagjának meggyilkolása miatt Brüsszelben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Pándy András hasonnevű fia közölte a belga rendőrséggel, hogy látta anyját és egyik testvérét a brüsszeli metróban.
A 75 éves, magyar származású protestáns segédlelkész a márciusi esküdtszéki ítélethozatal óta már börtönbüntetését tölti, bár ügyvédje megpróbálkozik a fellebbezéssel, sőt a sajtóban azt híreszteli, hogy ha kell, elmennek az emberi jogok európai bíróságáig. Fellebbezésük alapja az, hogy a tárgyalás során egyetlen bűncselekményt sem sikerült a vádnak bebizonyítania és egyetlen tanúvallomás van csak, Pándy András lányáé, Ágnesé, aki viszont elismerte a saját részvételét is öt gyilkosságban.

A tárgyalás során az elsőszámú vádlott, Pándy András mindévig kitartott amellett, hogy eltűnt két felesége és négy gyermeke él, s a per után elő is fognak kerülni. Ifjabb András a Le Soir című lap értesülése szerint a napokban bement a rendőrségre és egy nyomozónak jegyzőkönyvbe mondta, hogy látta a metrón eltűnt anyját, Fintor Editet, valamint egyik eltűnt nővérét is.

Pándy ügyvédje, Hein Diependaele igen különösnek nevezte az új fejleményt, annál is inkább, mert a két életben maradt Pándy gyerek, András és Réka magánvádlóként lépett fel apjával szemben. Az ügyvéd a hétvégén beszél a börtönben védencével és nyilván azt latolgatja, hogy perújrafelvételt kezdeményeznek ifjabb András vallomására alapozva.

Ő viszont nem feltétlenül megbízható tanú. Élete mind a 21 évét apjával töltötte, s hatása alatt igen labilis lelki alkatúvá vált, akire ráadásul rettenetes hatást tett az apjára nehezedő szörnyű vád és ítélet. A tárgyaláson, amikor tanúként hallgatták ki, gyakorlatilag megnémult, képtelen volt hallható hangon néhány töredezett szónál többet kimondani.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.