Elemér
6 °C
16 °C

Milliós kártérítés a papi pedofília áldozatainak

2004.02.04. 11:57
Hárommillió dollár kártérítést fizet egy amerikai püspökség a papjai által évtizedekkel ezelőtt elkövetett szexuális bűncselekmények áldozatainak. Az egyházmegye vagyontárgyak értékesítéséből és kölcsönből teremtheti elő a kártérítés összegét.
Az Illinois állambeli Springfield egyházmegyéje hétfőn kötött peren kívüli megállapodást azzal a huszonnyolc személlyel, akiket az érsekség területén dolgozó egyházi személyek a 70-es és 80-as években szexuálisan zaklattak. A püspök egyben megkövette az áldozatokat.

Az áldozatok számára saját bevallásuk szerint elsősorban nem is a kártérítés összege a lényeg, hanem az, hogy az egyház elismerte a bűntettek tényét. - Nem lehet pénzben mérni azt, ami velünk történt - nyilatkozta egyikük kedden.

George Lucas püspök szóvivője útján tudatta: mélyen együtt érez mindazokkal, akiket gyermekként, illetve fiatalkorukban a katolikus egyházhoz tartozó bármely személy szexuálisan molesztált. A megvádolt papi személyek egyike sem áll már az egyház alkalmazásában - tette hozzá a szóvivő.

Az egyházmegye befektetései kamatából, vagyontárgyak értékesítéséből és, ha ez sem elegendő, kölcsönből fogja előteremteni a kártérítésként kifizetendő 3 millió dollárt.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban (x)

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.