Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Mea culpa - megrontásért

2002.02.27. 13:29
Egy amerikai egyházmegye bíborosa bocsánatot kért mindazoktól, akiket a múltban papok molesztáltak, szexuálisan zaklattak. A bíboros leveléből kiderült, hogy az elmúlt évtizedek alatt 35 pap közel 50 kiskorút rontott meg a philadelphiai egyházmegyében.
Philadelphia bíborosa nyilvános közleményben kért bocsánatot azoktól, akiket gyermekkorukban az általa irányított egyházmegye területén tevékenykedő papok megrontottak, illetve szexuálisan zaklattak.

Anthony Bevilacqua az érsekség honlapján megjelentetett levelében a papok által elkövetett szexuális zaklatásokat az erkölcsi eltévelyedés legaljasabb formájának nevezte. - Minden egyes megrontás, amit papok követnek el, az emberi méltóság ellen intézett undorító támadás és a papi hivatás szentségének meggyalázása - hangsúlyozta Bevilacqua.

Ötven kiskorút rontottak meg

A bíboros keddi levelével első alkalommal lépett a nyilvánosság elé azóta, hogy a múlt héten kiderült: az elmúlt évtizedek alatt 35 pap közel 50 kiskorút rontott meg a philadelphiai egyházmegyében. Az eltévelyedő papok közül többet elbocsátottak - közölték helyi egyházi illetékesek. A bíboros arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hányat adnak át a világi hatóságoknak a szexuális zaklatással gyanúsított 35 papból.

A philadelphiai bíboros levele csütörtökön nyomtatásban is megjelenik a The Catholic Standard & Times című egyházmegyei újságban. A másfél millió római katolikust számláló philadelphiai egyházmegyében jelenleg 800 pap tevékenykedik. Az elmúlt ötven évben összesen 2100 pap teljesített szolgálatot ebben az érsekségben.

Máshol is molesztálnak a papok

A philadelphiai eset előtt nem sokkal a bostoni egyházmegye vezetői kerültek igen kínos helyzetbe egy hasonló botrány miatt: a magas rangú papok elismerték, hogy nem léptek fel kellő határozottsággal egy paptársukkal szemben, akiről kiderült, hogy gyermekeket molesztált.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.