Piroska
-10 °C
1 °C

Elmaradt a párbaj a Hunyady-téren

2000.05.08. 18:55
Hosszú évtizedek után először került volna sor duellumra Magyarországon a De Sgardelli Ceasar magyar királyi honvéd alezredes által összeállított 1932-es párbajkódex alapján. Kőbányai János író azonban a kitűzött déli órákban nem jelent meg a Hunyady téren Rózsa Flores Eduardo, a Horvát Hadsereg nyugalmazott ezredesének kihívására.

A kihívó, Rózsa Flores Eduardo, a Horvát Hadsereg nyugalmazott ezredese azért külde el a klasszikus szabályok figyelembe tartása mellett párbajsegédjét, mert véleménye szerint Kőbányai írásaiban, beszédeiben, "sorozatosan, hosszú időn keresztül semmibe veszi a délszláv háború több százezer áldozatát, az ott élők kínszenvedéseit, a becsületükben meggyalázott nők tragédiáját, kik között a kihívó számára igen közeli emberek is voltak." Az író értesüléseink szerint a segédet nem fogadta, csupán az ablakból tárgyalt vele, és azt is közölte, hogy szívesebben állna ki matematikai feladványokat megoldó versenyre.

Rózsa azt is a Múlt és Jövő kulturális folyóirata főszerkesztőjének, Kőbányainak a szemére vetette hogy az író az idei filmszemlén, a Magyarok a balkáni háborúban című filmről rendezett opponensi vitában is egyoldalúan mutatta be a tényeket és csak a mintegy kétezer fős boszniai zsidó közösség identitásáról beszélt. Ezért amennyiben a boszniai áldozatok nem kapnak hétfő déli tizenkettőkör nyilvános elégtételt az írótól, akkor kezdetét veszi az első vérig tartó ökölpárbaj - ígérte.

Ez végül is nem történt meg Kőbányai János nem jelent meg hétfőn a Hunyadi téren. A kihívó szerint cikkekben, írásokban, boiszniai polgárok nyilatkozataival lehetetlenítik el az írót és lerántják leplet valós szarajevóbeli ténykedéséről.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.