Dömötör
12 °C
14 °C

Visszamenőleg is kérhetnek adatokat a parkolási társaságok

2003.10.09. 10:33
Joggal kérhetnek adatokat a parkolási társaságok a gépjármű-nyilvántartásból, de ezen igényük csak a fizetés nélküli parkolás napjára vonatkozhat. A megszerzett személyes adatokat viszont tilos tárolniuk, illetve a korábban jogellenesen szerzett adatokat is kötelesek törölni.
A parkolási társaságoknak lehetőségük van személyes adatok igénylésére a gépjármű-nyilvántartásból követelésük érvényesítéséhez, függetlenül attól, hogy mikor keletkezett a követelési igény - áll Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos csütörtökön megjelent állásfoglalásában.

Ez 2003. április 19. előtt a Legfelsőbb Bíróság, illetve a biztos megállapításai szerint is jogellenes volt, azonban a "közúti közlekedési nyilvántartásról szóló" 1999. évi törvény április 19-én hatályba lépett módosítása után új helyzet állt elő. Az elmúlt fél évben érkezett számtalan beadvány miatt az adatvédelmi biztosnak állást kellett foglalnia abban a kérdésben, hogy vajon a 2003. április 19-ét megelőzően keletkezett tartozások érvényesítése érdekében a parkolási szolgáltatást nyújtó társaságok kaphatnak-e személyes adatokat a nyilvántartótól.

Az adatvédelmi biztos szerint nincs jelentősége annak, hogy a követelés mikor keletkezett: az adattovábbítást lehetővé tevő törvénymódosítás előtt keletkezett követelések érvényesítése érdekében is kérhetők adatok. A parkolás időpontja annyiból lényeges, hogy a társaság csak ezen időpontra nézve kérhet adatot, vagyis csupán azt kérdezheti meg a nyilvántartótól, hogy a fizetés nélküli parkolás idején ki volt a gépjármű üzembentartója.

Az állásfoglalás foglalkozik a parkolási szolgáltatást nyújtó társaságok által korábban - jogellenesen - megszerzett személyes adatok kérdésével is. Eszerint a korábban jogellenesen megszerzett adatokat törölni kell, és a behajtatlan követelések érvényesítésére az üzembentartók adatait az új szabályok szerint kell kérni a nyilvántartásból.

Az adatvédelmi biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a parkolási szolgáltatást nyújtó társaságok által jogszerűen megszerzett adatokat nem tárolhatják el esetleges későbbi felhasználásra, a követelés érvényesítése után újabb követelések érvényesítésére már nem használhatják.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.