Vilma
-7 °C
4 °C

Marc Dutroux szerint ő az áldozat

2004.05.27. 13:01
A hat belga lány elrablásával, többük megerőszakolásával, és kettő meggyilkolásával vádolt Marc Dutroux szerint a szervezet bűnözés beszivárgott a belga igazságszolgáltatásba, ezért saját maga halálát jósolja. Szerinte a média agymosást hajt végre a belgákon, hogy őt minél jobban gyűlöljék. A börtönben ülő férfi egy levelet juttatott el egy belga laphoz, amelyben mindenkiről lerántja a leplet, életben maradt áldozatait pedig arra kéri elbocsátó üzenetében, hogy feledjék el őt.
Áldozatnak állítja be magát és közeli halálát jósolja Marc Dutroux, Belgium talán leghírhedtebb bűnözője abban a hat oldalas levélben, amelyet rejtélyes körülmények között sikerült kijuttatnia börtönéből, s amelyből a La Derniere Heure című brüsszeli lap közölt részleteket csütörtöki számában.

A bosszú gépezete

Dutroux szerint a szervezett bűnözés immár behatolt a belga hatalmi szervekbe, s olyan befolyásra tett szert, hogy senki sem mer őszintén beszélni erről a problémáról. Azt állítja, hogy a szervezett bűnözés hatalmi pozíciói miatt, s mert rendőröket vádolt meg különböző bűncselekményekkel, ő maga sem számíthat hosszú életre.

A média agyat mos

Saját magát bűnbaknak mondja, hozzátéve: az igazságszolgáltatás csak azokkal a nyomokkal foglalkozott, amelyek őt állítják be a főbűnösnek. A média pedig egyfajta agymosásnak vetette alá a belgákat, hogy azok mindenkinél jobban gyűlöljék őt. S mivel az esküdtekre is nagy nyomás nehezedik, aligha számíthat igazságos ítéletre.

Magány és reménytelenség

Ami saját szerepét, a terhére rótt bűncselekményeket illeti (Dutroux-t többek között hat belga lány elrablásával, többük megerőszakolásával, közülük kettő meggyilkolásával vádolják), mindössze annyit ismert el, hogy időnként hazudott (de csak azért, hogy védje családját), s hogy egyik áldozatát, a szerencsére élve kiszabadult Sabine-t valóban megerőszakolta "egy olyan időszakban, amikor érzelmi magányomhoz még más reménytelenségek is társultak".

Nem az ügyvédek segítettek?

Ugyanakkor "saját élettapasztalatára" hivatkozva úgy vélte: Sabine és a másik élve szabadult lány, Laetitia túl tudják majd tenni magukat a történteken. Mindenetre ő maga javasolja - cinikus módon - áldozatainak, hogy feledjék el őt. Dutroux ügyvédjei cáfolják, hogy ők juttatták volna ki a börtönből a számítógéppel írt levelet, amelyben védencük egy hetilap újságírójának kérdéseire válaszol. Ugyanakkor az aláírás alapján azonosították, hogy a dokumentum valóban a bírósági perének utolsó szakaszához érkezett férfitől származik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.