Judit
3 °C
6 °C

Pénzügyőrök a vádlottak padján

2005.05.09. 09:11
Pénzügyőröket és szállítási vállalkozókat vádol vesztegetéssel az ügyészség Borsodban. A vád szerint két évvel ezelőtt mintegy 200 tonna, 100 millió forintot meghaladó értékű áru csempészéséhez járultak hozzá.
Vesztegetéssel vádol pénzügyőröket és szállítási vállalkozókat az ügyészség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a várhatóan két hónapig tartó tárgyalás hétfőn kezdődik Miskolcon, a vádlottak padján összesen nyolcvannégyen ülnek - tájékoztatta az MTI-t Martossy György, a megyei főügyészség szóvivője.

A vádlottak még az uniós csatlakozás előtt, a magyar-szlovák határon lévő tornyosnémeti közúti átkelőhelyen szolgálatot teljesítő vám- és pénzügyőrök közül többen a nemzetközi fuvarozáshoz szükséges engedéllyel nem rendelkező teherautókat, kamionokat léptettek át pénzért a határon.

Csokibiznisz

Így két évvel ezelőtt mintegy 200 tonna, 100 millió forintot meghaladó értékű édesség, cukor és csokoládé Magyarországra csempészéséhez járultak hozzá a pénzügyőrök a határátkelőn, hivatali kötelességüket megszegve.

A Szlovákiából Magyarországra szállított édességet, kenőpénz ellenében, fiktív módon, tranzitáruként tüntették fel a vádlottak, az okmányokon pedig kevesebbet regisztráltak a valóságosnál.

Az édességet papíron utaztatták, a magyar-román határon lévő csengersimai átkelőn az ottani vámosok igazolást adtak ki, amely szerint az áru elhagyta az országot, noha valójában Magyarországon értékesítették.

A nyomozati irat mintegy 16 ezer oldalt, a megyei bírósághoz benyújtott vádirat 183 oldalt tesz ki.

Szabadlábon vannak

Valamennyi vádlott szabadlábon van, korábban azonban hosszabb-rövidebb ideig harmincheten voltak előzetes letartóztatásban.

Rozsnyai Géza ezredes, a Vám és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnokságának vezetője korábban az MTI-nek elmondta: a megvádolt pénzügyőrök többsége már nem dolgozik a testületnél, főként azért, mert megszűnt a munkahelyük a magyar-szlovák határon az uniós csatlakozást követően. Több vádlott pedig belterületi vámhivatalokhoz került.

A főügyészségi szóvivő tájékoztatása szerint a tárgyalás várhatóan két hónapig tart, minden második héten, heti négy tárgyalási napon.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.