Vilma
-8 °C
3 °C

Szimpla verekedés lett az iskolai cigányverésből

2005.02.03. 17:43
Négy diákot és két gyereket bántalmazott egy fiatalember a zömében romákat oktató piliscsabai Jókai Mór Általános Iskolában, közölték keddi híradások. A rendőrségi nyomozás során azonban kiderült, éppen fordítva történt, és az előállított fiatal volt a verés áldozata.

Csoportos garázdaság miatt folytat nyomozást a Budaörsi Rendőrkapitányság a piliscsabai általános iskolában történt verekedés miatt, mondta csütörtökön a kapitányság szóvivője.

Viperás rasszista - az első verzió

Tanúként hallgatnak ki egy fiatalembert, aki a Roma Sajtóközpont keddi közleménye szerint berontott a zömmel romákat oktató piliscsabai Jókai Mór Általános Iskolába, megvert négy diákot és a védelmükre kelő két tanárnőt. A húsz év körüli fiatalember az utcáról először papírlapot mutatott az ablakban álló gyerekek elé, "Rohadt cigányok, dögöljetek meg!" felirattal.

A szemtanúk elmondása szerint a később tanúként kihallgatott fiatal ezután berontott az iskolába, ahol köpködött, sértő megjegyzéseket tett, majd négy diákot ütni kezdett a nála lévő viperával, és ellökte a védelmükre érkező két tanárnőt. A gyerekek száj- és fejsérüléseket szenvedtek, a tanárok a lábukat fájlalták. A támadót később előállították, majd szabadlábra helyezték, derül ki a Roma Sajtóközpont közleményéből.

Kötekedő diákok - a második verzió

A rendőrség szóvivője, Bai Beáta csütörtökön már azt mondta, a kihallgatások alapján úgy tűnik, hogy éppen fordítva történt, és a rasszista verekedőnek beállított fiatalembert bántalmazták az állítólagos áldozatok.

A rendőrség szerint a buszmegállóban várakozó fiúhoz szünetben lement egy roma tanuló és kötekedni kezdett vele. A fiatal erre bement az iskolába, hogy szóljon az osztályfőnöknek, de többen körülvették és ütlegelni kezdték. Ezután került elő a vipera. A fiatalembert és a tanulókat a tanárok választották szét, a pedagógusok közül senki sem sérült meg. A tanárok nem is tettek panaszt a viperás fiú ellen, aki nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A csoportosan elkövetett garázdaság ügyében egyelőre ismeretlen tettesek ellen folyik a vizsgálat.

Horváth Aladár nem érti

Egy piliscsabai roma érdekvédelmi szervezet még arról tájékoztatta Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökét, hogy valaki berontott az iskolába, ahol cigányozni kezdett és viperával verte a roma tanulókat. Horváth Aladár nem érti, miért ismeretlen tettes után nyomoz a rendőrség, ha egyszer megvan az elkövető.

Mint mondta, bízik benne, hogy a rendőrség tényszerűen folytatja le a vizsgálatot. Horváth szerint, a cigányok közül sokan úgy érzik, elkövetőként szigorúbb elbírálás alá esnek, mint más magyar állampolgárok, sértettként viszont nem kapnak megfelelő védelmet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!