Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Felfüggesztett börtön a milliárdos piramisjátékért

2004.04.13. 15:10
3490 kárvallottja van annak a piramisjátéknak, amibe a becsapottak 2001 decemberéig összességében 1,095 milliárd forintot fizettek be. Keddi ítéletében három vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, egy vádlottat bűncselekmény hiányában felmentett a Somogy Megyei Bíróság.
Piramisjáték szervezéséért három vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, egy vádlottat bűncselekmény hiányában felmentett a Somogy Megyei Bíróság. A kedden meghozott ítélet nem jogerős. A bíróság által rendkívül szövevényesnek mondott ügy tárgyalása több mint egy évvel ezelőtt kezdődött meg. A piramisjátéknak 3490 kárvallottja van, ők 2001 decemberéig összességében 1,095 milliárd forintot fizettek be az 1999-ben Hungaro-Energen néven bejegyzett társaságnak ügynöki munka lehetőségének fejében.

Bűncselekmény hiánya

Elsőfokú ítéletében a megyei bíróság az elsőrendű vádlottat, egy 42 éves német állampolgárt, akinek az ötlete alapján jegyezték be a céget, illetve szervezték meg a piramisjátékot, egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta, és hat évre kitiltotta a Magyar Köztársaság területéről. A bíróság a másodrendű vádlottat, egy 44 éves magyar állampolgárságú férfit, bűncselekmény hiányában felmentette. Az indoklás szerint a vádlott a cég adminisztrációs ügyeit intézte, közvetlenül nem vett részt a hálózat szervezésében, jutalékot nem vett fel.

A harmadrendű és negyedrendű vádlottakat, mindketten 33 évesek és magyar állampolgárok, hat, illetve kilenc hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A bíróság megállapította, hogy a társaság valós gazdasági tevékenységet nem folytatott. Bevétele szinte kizárólag a cég termékeinek értékesítésére, illetve új tagok beszervezésére vállalkozóktól beszedett csaknem négyszázezer forint belépési díjból származott.

Gyors meggazdagodást ígértek

A társaság vezetői az ország számos pontján, száz, kétszáz ember részvételével, előadásokat tartottak, a helyszínen azonnali döntésre késztették a hallgatóságot, akiknek a befizetett összegért cserébe, gyors meggazdagodást ígértek. Két hónap alatt, heti egy új tag beszervezésével, akár 3,5 millió forint hasznot is kilátásba helyeztek. A bíróság megítélése szerint a belépőkkel egy meglehetősen bonyolult megfogalmazású szerződést írattak alá, amely "jogi ismeretekkel rendelkezők számára is csak nehezen értelmezhető".

Az üzletkötésre jelentkezők a belépéskor egy 56 ezer forint értékű egységcsomagot kaptak, az ebben szereplő étel-kiegészítők azonban lejárt szavatosságúak voltak, s emiatt eladhatatlannak bizonyultak, mint ahogy a sportruházat is. A mellékelt, 5-10 százalékos kedvezményre jogosító kártya pedig jószerivel használhatatlan volt, mivel a megjelölt üzletek többségével erről nem egyeztettek.

Nem jogerős

A másodrendű vádlott tudomásul vette a bíróság döntését. Esetében az ügyész a bűnösség megállapításáért, az első-, harmad-, és negyedrendű vádlottak esetében súlyosbításért fellebbezett. Az elsőrendű vádlott és védője bűncselekmény hiányának megállapításáért, a harmad-, valamint negyedrendű vádlott és ügyvédje pedig felmentésért fellebbezett. Az ügyben a Pécsi Ítélőtábla hoz jogerős ítéletet.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.