Zalán
9 °C
19 °C

Elemükben vannak a szomáliai kalózok

2005.11.08. 16:37
Bár világszerte visszaesőben van a kalózkodás, Szomália partjainál csak most kezdtek igazán komoly fosztogatásba a tengeri rablók. Tavaly csupán egy hajót támadtak meg, idén már huszonnégyet.

Egyre aktívabbak a kalózok Szomália partjainál, írja a BBC. A március óta növekvő számú kalóztámadásokra egy luxushajó elleni hétvégi kalózroham irányította rá a figyelmet. A Seaburn Spiritre két rohamcsónakkal támadtak a gépfegyverekkel és gránátvetővel felfegyverzett kalózok. A hajó kapitánya előbb megpróbált átgázolni az egyik csónakon, majd inkább menekülőre fogta. A támadásban egy utas megsérült.

Nincs garancia

Miközben világszerte 18 százalékkal csökkent a kalóztámadások száma, Szomália partjainál a tavalyi egy támadással szemben idén már 24 hajót, köztük az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének segélyszállító hajóját is megtámadták.

A Nemzetközi Tengerhajózási Szövetség (IMB) illetékesei egyelőre nem tudják, miért szaporodtak meg a szomáliai támadások, írja a BBC. Az előző öt évben hatnál több hajót egy évben sem támadtak meg. Az IMB egyelőre csak figyelmeztetni tudja a hajósokat, hogy a lehető legmesszebb kerüljék el Szomáliát, mivel a szomáliai területi vizeken nem lehet garantálni biztonságukat.

Indonéziában a legrosszabb a helyzet

Nemzetközi összesítésben még mindig Indonézia vízei a legveszélyesebbek, jelentette a BBC. 2005 első kilenc hónapjában 141 hajót foglaltak el a kalózok, további tizenötre lőttek rá, 11-et pedig eltérítettek. Indonézia vizein hatvanegy támadást regisztráltak, az indonéziával határos thai és malajziai vizeken pedig 10, illetve 8 támadást.

Banglades és Nigéria partjainál 14-14 támadást, Jamaikánál 7 támadást jegyeztek fel.

Indonézia vízei azért számítanak különösen veszélyesnek, mert a több szigetből álló országban a legnagyobb a hajóforgalom.

Az IMB elemzése szerint a kalózok soha sem támadnak fegyvertelenül, ugyanakkor a lőfegyverek mellett legalább ugyanakkora arányban szúróeszközökkel, késekkel támadnak.

Rabolnak, túszokat szednek

A kalózok leggyakrabban csak kirabolják a hajókat, de a tizenegy hajóeltérítés is mutatja, hogy olykor a túszejtés a cél. A BBC hírtelevízió példaként egy szomáliai esetet említett, a kalózok immár fél éve tartják fogva egy nicaraguai bejegyzésű hajó személyzetét. A kalózokat a kormányok is komolyan veszik, az ukrán kormány hetek óta tárgyal egy október közepén eltérített, máltai zászló alatt hajózó ukrán hajó személyzetének kiszabadítását remélve.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!