Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Szabad petárdázni

2003.12.02. 09:21
Nincs szükség hatósági engedélyre az úgynevezett játékos pirotechnikai eszközök használatához a december 1-jén életbe lépett jogszabály alapján - tájékoztatta az MTI-t a Belügyminisztérium (BM) munkatársa.
A pirotechnikai termékek használatát 25 éven át egy belügyminisztériumi rendelet szabályozta, ezt váltja fel a december 1-jén életbe lépett kormányrendelet - közölte a minisztérium jogi főosztályának munkatársa.

Ring Béla elmondta: a 25 évvel ezelőttihez képest - amikor leginkább csak augusztus 20-án rendeztek tűzijátékot - igencsak megnőtt az érdeklődés a szórakozás ezen formája iránt: sokan használják magánrendezvényeken, színházakban.

A legtöbb ember nem tudta, hogy a cukrászdában vett szikrázó gyertya felhasználása is illegális volt, hiszen a BM-rendelet minden pirotechnikai terméket a gyufa és a csillagszóró kivételével hatósági engedélyhez kötött - tette hozzá a tárca munkatársa, aki szerint ezt a tömeges - bár a hatóságok által nem szankcionált - jogsértést kellett rendezni az új szabályozásban.

A kormányrendelet a pirotechnikai eszközök hatóanyagának összetétele és mennyisége alapján négy kategóriába sorolja a termékeket: parányi, úgynevezett "játékos" termékekre - ilyenek a torták szikrázó gyertyái -, kis tűzijáték-termékekre, mint a kis pálcás rakéták, forgótüzek, valamint közepes és nagy tűzijáték-termékekre.

Játékosok

Ismertetése szerint a "játékos" pirotechnikai termékeket - mivel csekély a hatóanyag-mennyiségük - magánszemélyek is szabadon birtokolhatják, a többi kategóriába tartozó termékre azonban továbbra is hatósági engedély szükséges, azokhoz magánszemély nem is kaphat engedélyt.

Az ilyen pirotechnikai eszközök gyártását, felhasználását a rendőrség ellenőrzi, szakhatóságként a katasztrófavédelem jár el. Mivel mostantól legális a használatuk, így használati utasítással is el kell látni ezeket az eszközöket.

A kis tűzijáték-termékekre vonatkozik az az új szabály is, hogy meghatározott időszakban és helyeken magánszemélyek is felhasználhatják, de ezeket csak szilveszter környékén, december 28-tól lehet megvásárolni és legkésőbb újév hajnalán fel kell használni azokat.

Az EU-ban is szabad

A megnövekedett igény mellett az európai uniós csatlakozás is indokolta a BM-rendelet megváltoztatását, hiszen az EU legtöbb országában ezeket a termékeket magánszemélyek hatósági engedély nélkül birtokolhatják, felhasználhatják.

Ring Béla elmondása szerint a kormányrendelet gondot fordít azokra is, akiknek nem tetszik a pirotechnikai eszközök felhasználása: a szabályozás szerint tűzijátékot csak hatósági engedéllyel meghatározott helyen lehet tartani, és gondoskodni kell védőtávolságról, valamint szabályozzák a maximális hanghatást is.

A kormányhatározat részletesen szabályozza az engedélyeztetéshez szükséges feltételeket, és rögzíti: be nem tartásuk szabálysértés, amelyet egy másik jogszabály 50 ezer forinttal rendel büntetni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.