Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Háromszáz éves garancia a pisai toronyra

2001.06.18. 14:20
Kapcsolódó cikkek (1)
Tizenegy évig tartó restaurálási munkálatok után szombaton konfettiesővel üdvözölték Pisa város lakói leghíresebb tornyuk újranyitását. Évente átlagosan egymillió turista keresi fel Pisa ferde tornyát.
A pisai torony
A világ egyik leghíresebb építészeti alkotása a pisai ferde torony tizenegy évnyi restaurálási és stabilizálási munkálatok után szombaton konfettieső alatt ünnepélyesen megnyílt a turisták előtt. A tornyot 1988-ban zárták be az évi egymillió látogató előtt, mivel nyilvánvaló volt, hogy beavatkozás nélkül a ferde torony ledőlhet.

Háromszáz éves garancia

A torony ferdülésének megállítási munkálatai során - melyre az építők, restaurátorok 300 évnyi garanciát vállaltak - 40 centiméternyi kilengést sikerült visszahozni, és úgy nyilatkoznak, hogy az 58,5 méter magas, 828 éves épület nem ferdül tovább.

Egy évvel ezelőtt újságírók egy csoportja és vállalkozó szellemű egyetemisták tesztelhették a pisai ferde torony 230 lépcsőjének teherbírását. Ígéretükhöz híven az építők egy évvel később ünnepélyesen is átadták a műemléket a turistáknak. A ceremónián a restaurálás élharcosa, Massimo D'Alema volt miniszterelnök is részt vett. A restaurálási munkálatok 28 millió eurót emésztettek fel. A munka elvégzéséhez 15 új törvényre volt szükség, ezeket 11 egymás utáni kormány írta alá.

Átlagosan évente egymillió turista érkezik

A turisták 25-30 fős csoportokban látogathatják a ferde tornyot, és átlagosan 30 percig tartózkodhatnak az műemlékben. A hivatalos adatok szerint 1928-tól bezárásáig 18 millióan fordultak meg a pisai ferde toronyban, az utóbbi években átlagosan évente egymillióan.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!