Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Hosszabb sorok Ferihegyen

2006.10.31. 16:20
Megváltoznak a repülőtéren a biztonsági szabályok. Szigorúbb ellenőrzés hosszabb becsekkolást eredményezhet.

Szigorúbb ellenőrzési szabályok lépnek hatályba a hazai légiközlekedésben is november 6-tól, miután az Európai Bizottság ettől az időponttól meghatározta a légiközlekedés-védelem minimumának közös követelményeit, közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

A repülőjáratokra egy utas összességében egy liternyi folyadékot vihet fel, és a tárolóedények mérete külön-külön 100 milliliter lehet. Ez nem vonatkozik azonban az ellenőrzést követően a repülőtéren vásárolt italokra. Több üveget vagy palackot átlátszó műanyagtasakban összegyűjtve lehet a fedélzetre vinni. A rendelet bevezetésétől számított egy hónapon keresztül a repülőterek és a légitársaságok biztosítják a tasakot.

A tasakot be kell mutatni

A műanyag tasakokat az utasbiztonsági ellenőrzések alkalmával be kell mutatni. A szigorítás értelmében a biztonsági ellenőrzésekkor az utasnak le kell vennie a nagyobb méretű felsőruházatot. A laptopokat és más, nagyobb méretű elektronikai eszközöket külön vizsgálják át, ezért azokat az ellenőrzéskor ki kell venni a csomagból.

A szabályozásról november 1-jétől az alábbi, és egy másik honlapon olvashatnak. A Malév augusztus 10-én már megtiltotta a Londonban átszálló utasainak, hogy folyadékot a fedélzetre vigyenek, azt csak a feladott poggyászba tehették.

Az intézkedés azután született, hogy augusztus közepén több készülő merényletet hiúsítottak meg, amelyek célja - Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között közlekedő - utasszállító repülőgépek felrobbantása lett volna. A merényletre készülők terve az volt, hogy kézipoggyászukban viszik a fedélzetre a robbanószerkezetet.

Szakértők arra számítnak, hogy a szigorítások rendkívüli mértékben lassítják majd az utasok ellenőrzését, ami torlódásokhoz vezethet, és különösen nehéz lesz az Európai Unión kívüli utasok kezelése. A poggyászként feladott csomagokra vonatkozó szabályok nem változnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.