Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Nem avatják azonnal szentté II. János Pált

2005.06.27. 18:07
Ugyan az idén elhunyt pápa boldoggá avatása rekordgyorsasággal vette kezdetét, maga a folyamat évekig elhúzódhat. A pápa gyors felszentelésében bízók vértanúnak akarják elismertetni Karol Wojtylát.

Bár a kánonjogban előírtnál jóval hamarabb megkezdték II. János Pál szentté avarásának lépéseit, az idén elhunyt egyházfőt nem avatják azonnal szentté, derült ki a Vatikán állásfoglalásából. Camillo Ruini bíboros, a bíborosi testület dékánka június 28-án, kedden nyitja meg hivatalosan Karol Wojtyla boldoggá avatási eljárását.

A boldoggá avatás a jelenleg érvényes kánonjogi szabályok szerint leghamarabb öt évvel a jelölt halála után kezdődhetne. A gyászolói által azonnal szentként emlegetett Wojtyla esetében erre csak nyocvanhét napot kellett várni. Ez azonban Ruini szerint nem jelenti azt, hogy a hosszadalmas eljárás a további szakaszokban is ilyen gyorsan zajlik majd.

A működését kedden megkezdő egyházi bíróság a következő hónapokban áttekinti az elhúnyt pápa életéről szóló dokumentumokat és tanúkat hallgat meg. Boldoggá avatásához legalább egy csodatételt kell bizonyítani a bíróság előtt.

Ez utóbbit próbálja javaslatával kikerülni a Tiberis Custos olasz kulturális egyesület. Javaslatuk szerint az egyház mártírként ismerhetné el Wojtylát, aki az 1981-es, ellene követett merényletben "vérét ontotta az egyházért". A vértanúk esetében ugyanis nem elvárás a csodatétel. Az is igaz ugyanakkor, hogy a pápa halála után több tucatnyian jelezték II. János Pálnak tulajdonított csodás gyógyulásukat.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.