Újra van lazac a Szajnában

2009.08.11. 20:21
A DNS-vizsgálat azt sejteti, hogy új populáció van formálódóban a francia folyóban.

Visszatértek a lazacok a Szajnába. Majdnem egy évszázadon át nem fordultak elő atlanti-óceáni lazacok a francia főváros folyójában, most meg százával úsztak el a Notre Dame székesegyház és az Eiffel-torony mellett.

Tavaly legalább 260 hal beúszását rögzítette egy videofelvétel Rouennál, amely félúton van Párizs és az Atlanti-óceán között, és a közelmúltig már összesen legalább 1000 lazacot számláltak. 2008 októberében egy 7 kilós lazac kifogása okozott szenzációt.

A lazacok feltűnése annál is inkább figyelemre méltó, mert a védőgátak és a szennyezések által elüldözött fajok újrabetelepítésére semmilyen lépés nem történt. A lazacok maguktól tértek vissza.

1995-ben csak négy faj - angolna, pirosszemű kele, ponty és keszeg - úszkált a folyóban, mára azonban legalább 32-féle - a nagy-párizsi régió víztisztításának köszönhetően.

Az 1990-es évek közepén 300-500 tonna hal pusztult el a Szajnában évente a szennyezés következtében, de az utóbbi 15 évben az új víztisztító berendezés sokat javított a helyzeten. Az eredmény azt mutatja, az ökoszisztéma helyreállítása valószínűleg jobb stratégia, mint a rossz minőségű vizekbe való újratelepítés - mondta el Bernard Breton, a francia Országos Horgászszövetség vezető munkatársa.

A Szajnán felúszó halak DNS-vizsgálata azt mutatja, hogy különböző franciaországi és európai folyókból származnak, és ez azt sejteti, hogy új Szajna-populáció van formálódóban.

Az atlanti lazac (Salmo salar) bőségesen előfordul az Atlanti-óceán északi részén, nyugaton Québectől Új-Angliáig, és keleten a sarkkörtől Portugáliáig.

Az utóbbi három évtizedben állományuk a kereskedelmi halászat következtében 80 százalékkal csökkent.

A lazac és az atlanti lazac Európa-szerte veszélyeztetett faj.