Salamon
7 °C
13 °C

Protézisbotrány Németországban

2002.11.21. 11:59
Több százmilliós kár érte a német egészségbiztosítókat, miután az orvosok éveken át többszörös áron számlázták ki az olcsó protéziseket.
A német egészségügy háború utáni történetének vélhetően legnagyobb csalási botrányában próbálják meg kibogozni a szálakat az ügyészség és az egészségbiztosítók emberei. Mint arról a csütörtöki német lapok beszámoltak, fogorvosok Németországban éveken át külföldön, olcsón elkészített protéziseket ültettek be pácienseik szájába. A számlán azonban a magas német ár szerepelt, az eredetinek a többszöröse.

Házkutatás

A rendőrség és az ügyészség házkutatást tartott a felelős kereskedelmi cég, a Globudent/O-Dent-O mülheimi, esseni és duisburgi irodahelyiségeiben, illetve a vezetők lakásain. A nyomozás során a hatóságok szeretnék felkutatni az üzletben részt vevő orvosokat is.

Több százmillió euró a kár

Az alsó-szászországi AOK biztosító nyomozó csoportjának vezetője, Peter Scherler szerint egyedül a most, kiindulópontként feltárt esetekben 50 millió euró az okozott kár mértéke. A hamis számlázás okozta károk a több százmillió eurót is elérhetik. Scherler "a második világháború utáni időszak legnagyobb csalási botrányáról" beszélt, mert emberek ezreit érinti az ügy.

Bérmunka

A csalók a bérköltség-különbözetet használják ki. Az AOK biztosító emberei Kínába, Thaiföldre, a Fülöp-szigetekre, Magyarországra, Törökországba vezető nyomokat vizsgálnak. A csalásról olyan orvosoktól értesültek, akik rövid ideig maguk is beszálltak az üzletbe.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.