Mária
-6 °C
2 °C

Azonosították a fejbelőtt bankrablót

2006.06.09. 11:20
Azonosította a rendőrség a szigetszentmiklósi bankrablás halálos áldozatát. A harminckét éves férfi társával próbálta kirabolni a szigetszentmiklósi K&H bank fiókját, ám tervüket keresztülhúzta az eddigi adatok szerint fegyverét jogszerűen használó biztonsági őr.

A biztonsági kamerák felvételei és a tanúvallomások alapján jogszerűen használta fegyverét az az idős biztonsági őr, aki csütörtökön meghiúsította a fegyveres bankrablást. A rendőrség időközben azonosította a lelőtt bankrablót, a 32 éves V. Sándorral fejlövés végzett, miután rálőtt a biztonsági őrre, aki célzott lövéssel viszonozta a tüzet.

Lövöldözés

Csütörtökön reggel, nem sokkal kilenc óra után két férfi megpróbálta kirabolni a K&H bank szigetszentmiklósi fiókját. A kék színű, átalakított Aprilia kismotorral érkező banditák leparkoltak a bank előtt, majd bukósisakkal fejükön berontottak, miközben azt kiáltották, hogy "ez nem játék, hanem komoly bankrablás". A két, körülbelül 170 cm magas férfi felszólította az ügyfeleket hogy feküdjenek a földre, az alkalmazottakat pedig arra akarták kényszeríteni, hogy adják át nekik a bevételt. Követeléseik nyomatékosítására a levegőbe lőttek.

A fegyverhasználat szabályai
A vagyonőrnek fegyveres támadás esetén az a dolga, hogy megítélje, vajon kell-e, és szabad-e használnia fegyverét saját és mások életének a védelmében, vagy szót kell-e fogadnia a támadónak, mondta el az MTI-nek egy korábbi bankrabláskor Vörösmarti Mihály, a Személy-, Vagyonvédelmi, és Magánnyomozói Szakmai kamarájának elnöke. A jogszabály szerint fegyveres támadás esetén az őrnek csak akkor kell - és szabad - lőnie, ha ez elkerülhetetlen saját és mások élete védelmében, és ha nem veszélyezteti a kívülállók testi épségét. Feltétel még, hogy joggal higgye, a támadó kezében fegyver van, hiszen ugyancsak jogszabály rögzíti, hogy a védekezésnek arányban kell állni a támadással. Bonyolult, és jogilag esetleg súlyos következményekkel járó kérdés annak eldöntése, valóban fegyvert tart-e a kezében a támadó, bár nyilvánvaló, ha a támadónak fegyvere van, egy kis ujjmozdulattal már lőhet. Másfelől a vagyonőrnek még a fenti feltételek megléte esetén is csak akkor szabad lőnie, ha ezzel nem veszélyezteti ártatlan emberek életét és testi épségét. Amennyiben tehát a védett helyiségben ügyfelek vannak, úgy a vagyonőr nagy valószínűséggel nem tüzelhet anélkül, hogy másokat veszélyeztetne, és ebben az esetben nem marad más hátra, mint hogy ne tanúsítson ellenállást.

Ekkor a bank biztonsági őre csőre töltötte fegyverét és a hozzá közelebb álló elkövetőt felszólította, hogy a fegyverét dobja el, mire a rabló a biztonsági őr felé lőtt. Ezután lőtt rá az őr a férfira, aki a helyszínen meghalt.

Az őr a másik rablóra is rálőtt, aki szintén az őrre tartotta fegyverét és viszonozta a tüzet. A férfit elkerülte a lövés, és üres kézzel, gyalog elmenekült. A rendőrség ellenőrző pontokat állított fel a környéken, és több mint 80 fővel eredtek a menekülő rabló nyomába. A férfit egyelőre nem találják, a hajtóvadászatban részt vesznek a helyi és a környező települések rendőrei, illetve a forrónyomos csoport emberei is.

Jogszerűen, szakszerűen

A rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályán a rablók motorjáról megállapították, hogy nem lopott, de átfestették.

A biztonsági kamera felvételei és a meghallgatások alapján jelenleg úgy tűnik, hogy a biztonsági őr jogszerűen, szakszerűen használta fegyverét, mondta az Indexnek Belicza Andrea, a megyei főkapitányság sajtóreferense. A történtek miatt azonban mindenképp eljárás indul, és a jogerős határozat után lehet majd biztosan kijelenteni, hogy jogszerű volt-e a fejlövés. Ez mindenképp hosszú folyamat lesz, különféle szakértők vizsgálják majd az esetet, tette hozzá a sajtóreferens. Emlékezetes, hogy 2004 szeptemberében szintén életét vesztette egy bankrabló, amikor a gazdagréti OTP fiókban a biztonsági őr rálőtt. Az őr akkor jogszerűen járt el, az ügyészség később kimondta: jogos védelmi helyzetben használta fegyverét a biztonsági ember, nem is indult ellene végül büntetőeljárás.

Múlt héten Újpesten is megtámadtak egy K&H bankfiókot, a bombával fenyegetőző magányos rabló rálőtt a két biztonsági őrre, egyiküket életveszélyesen megsebesítette. A zsákmányával gyalog elmenekülő férfit továbbra is keresik a rendőrök, az egymillió forintos nyomravezetői díj még mindig érvényben van.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.