Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

'Nagy Testvér' az osztrák utakon

2003.08.12. 12:50
Állandóan figyelő videorendszer tervét dolgozták ki az osztrák hatóságok az ausztriai közutak biztonságának a javítása érdekében. A Profil című osztrák hírmagazin legfrissebb számában már a gyorshajtók elleni csodafegyvernek nevezte az új rendszert.
A szakaszellenőrző rendszernek nevezhető módszer lényege, hogy egy kiválasztott útszakasz kezdő és végpontján is egy-egy videokamera rögzíti a járművek áthaladásának az időpontját. Így a két időpont közötti különbségből, valamint a megtett távolságból azonnal megállapítható a sebesség, és felvétellel dokumentálható a gyorshajtás.

Először Bécsben

Az osztrák sajtóban már "közúti Nagy Testvérnek" is elnevezett új rendszer első állomását Bécsben szerelték fel egy olyan útszakaszon, ahol a járművezetők igen gyakran túllépik a megengedett 80 km/h sebességet. A rendszer újdonsága abban rejlik, hogy semmi sem figyelmezteti a gyorshajtókat a lelepleződés veszélyére: nem látható rendőr vagy rendőrautó, nincsen radarberendezés, semmit sem jeleznek a radardetektorok. A "közúti Nagy Testvér" bárhol és észrevétlenül lecsaphat a szabálytalankodókra, nincs szükség a közlekedés-rendészet helyi beavatkozására.

Ezer halott évente

Szabálytalankodók Ausztriában is szép számmal akadnak a közutakon. A sajtóban ismertetett statisztikák szerint tavaly 1,3 millió feljelentést tettek a gyorshajtók ellen. A közúti balesetek riasztó statisztikái szerint a múlt évben több mint 43 ezer - személyi sérüléssel járó - közúti baleset történt az osztrák közutakon. Összesem 956-an haltak meg ilyen balesetekben, és közel 57 ezren szenvedtek különböző fokú sérüléseket.

Százhatvannal az autópályákon?

Ausztriában egyébként a nyár állandó vitatémájává vált a sajtóban az a javaslat, hogy az eddigi 130 km/h-ról emeljék 160 km/h-ra az autópályákon a megengedett maximális sebességet. Az első közvélemény-kutatási adatok szerint a megkérdezettek 36 százaléka támogatja, míg 61 százaléka elutasítja a javaslatot. A támogatók szerint a gépkocsik műszaki adottságai már lehetővé teszik az autópályákon a gyorsabb közlekedést, hiszen például a mai fékrendszerek osztrák szakértők szerint 160 km/h-ás tempónál 105 méteres fékúton állítják meg a járműveket, míg 20 évvel ezelőtt ilyen sebességnél 141 méter volt a fékút. Amíg a vita eldől, marad az ellenőrzés szigorítása. Az egyik osztrák lap megfogalmazása szerint a gépkocsivezetők számára addig is 427 megfigyelő kamera, 84 videorendszer és a közlekedés-rendészet által használt 1314 sebességmérő radarpisztoly teszi nehezebbé az életet Ausztria közútjain.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.