Miklós
-7 °C
4 °C

Tűz a Ráday utcai kollégiumban

2000.08.29. 11:35
Nem sérült meg senki abban a tűzben, amely kedden hajnalban keletkezett egy budapesti kollégiumban. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Ráday utcai diákszállásán négy óra körül csaptak fel a lángok az ötödik emeleten. A tűz egyelőre tisztázatlan okból keletkezett, majd átterjedt a környezetében lévő bútorokra. A riadalmat igazából a folyosón keletkezett füst okozta, amely ellepte a hatodik szintet is, a lángok nem terjedtek át a többi szintre. A tűzoltók rövid időn belül eloltották a lángokat.
Az ötödik emeleti folyosó. Mire nem jók a plakátok...?
Kedd hajnalban füstszagra ébredtek a Ráday utcai Földes Ferenc kollégium lakói. Az ötödik és hatodik emeleten sűrű fekete füst gomolygott - mondták el a kolégium lakói az Index tudósítójának. A tűz négy órakor az ötödiken, feltehetően egy elektromos kapcsolószekrényben, az épületben működő Társadalomelméleti Kollégium folyosóján keletkezett. A környéken, a konyha előterében bútorok gyulladtak meg, a folyosó linóleumpadlója pedig megolvadt.

A tűz elvágta a lépcsőháztól az ötödik emeleti fiúzuhanyzót és a mellékhelyiségeket, ahol bennrekedt egy diák. A fiúzuhanyzó WC-jébe menekült,és az ablakból kihajolva próbálta átvészelni a hatalmas füstöt, ami a folyosóról szivárgott be. A fiatalember több mint negyedórán keresztül várta ebben a kilátástalan helyzetben a tűzoltók érkezését.

Mindeközben a hatodik emelet lakói sem érezhették magukat biztonságban, a keletkező nagy füst arra a szintre is feltört.

A tűzscsap, amely
"megkezdte az oltást"

Az emeleten tartózkodók nem tudtak a folyosóra kimenni, mert a forró sötét füst miatt semmit sem láttak. A diákok itt is az ablakokból kihajolva várakoztak a tűzoltókra, akik a füst érzékelése után mintegy negyedórával már a helyszínen voltak.

Nagyobb baj is keletkezhetett volna, ha a forróság miatt nem olvad meg egy tűzcsap. Az ömlésgátló gyűrű megolvadása miatt ugyanis el kezdett a víz folyni, és az egész épületet egészen az alagsorig elborította. A tűz egyelőre tisztázatlan okból keletkezett, az első hírek szerint elektromos vezeték hibája okozta azt, de elképzelhető, hogy gondatlanságból, egy eldobott csikk miatt csaptak fel a lángok a kollégiumban.

A beköltözésig rendbe hozzák az emeletet
A mentők négy kollégistát füstmérgezés gyanújával megfigyelésre kórházba szállítottak, ám komolyabb bajuk nem esett, ezért még délelőtt elhagyhatták a gyógyintézményt.

A helyreállításban az egyetem próbál segíteni, és remélhetően a beköltözésre, szeptember 10-re, mindent fel tudnak újítani - mondta lapunk kérdésre Gaál Géza, a kollégium igazgatója. Hozzátette, hogy az ötödik emeleten a tűz keletkezése helyén vakolni kell a folyosót, az egész szint festésre, az ajtók mázolásra szorulnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.