Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Szoftverrazzia miatt négymillióra perelik a rendőrséget

2001.09.18. 14:15
Egy kecskeméti számítástechnikai cég négymillió forintra pereli a megyei kapitányságot, amiért januárban alapos gyanú hiányában tartottak házkutatást üzletükben. Szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt a rendőrök tíz írott CD-t foglaltak le, amelyekről kiderült, nem tartalmaznak illegális szoftvereket. A cég korábbi panaszának az ügyészség is helyt adott, mivel a házkutatásnak nem voltak meg a törvényes feltételei.
Egy kecskeméti cég beperelte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot, amiért január végén alapos gyanú hiányában szoftverrazziát tartottak náluk. Kósa Jenő, a Raptor Kft. ügyvezető igazgatója az Indexnek elmondta: két rendőr és két szakértő jelent meg a számítástechnikai üzletükben egy biankó házkutatási paranccsal. Tollal kitöltötték a papírokat, majd szerzői és szomszédos jogok mégsértésének gyanújával lefoglaltak tíz írott CD-t. A nyomozás azonban hamar lezárult, mivel kiderült, a lemezek nem tartalmaztak illegális szoftvereket.

Az ügyészség helyt adott a panasznak

A kft. a rendőri eljárás miatt panaszt emelt, amit az ügyészség elfogadott, mivel a házkutatásnak nem voltak meg a törvényes feltételei - nyilatkozta az Indexnek Sándor László, a cég jogi képviselője. A rendőrség fellebbezett a döntés ellen, de a megyei ügyészség is elmarasztaló határozatot hozott. Ennek alapján személyiségi jogi pert indítottak a megyei kapitányság ellen, amely során négymillió forint nem vagyoni kártérítést követelnek.

Egy névtelen bejelentés alapján az összes környező számítástechnikai üzletben házkutatást akartak tartani a rendőrök, de a Raptornál kitört botrány miatt le kellett mondani a tervükről - véli Sándor László. Elmondása szerint a házkutatás déli tizenkét órakor az ügyfelek szeme láttára történt. A kártérítésre azért tartanak igényt, mert az alaptalanul gyanúval a cégvezető és a cég jó hírnevét is megsértették.

A bíróság hétfőn tartotta az első tárgyalási napot, amelyen a rendőrök formai hibára hivatkoztak. Sándor László hangsúlyozta: erről szó sincs, hiszen az ügyészség is megállapította, hogy alapos gyanú hiányában törvénytelen volt a házkutatás.

A rendőrség szerint törvényes volt az eljárás

Noha a rendőrség nem értett egyet az ügyészség döntésével, tudomásul vette - nyilatkozta az Indexnek Ferenczi László, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Álláspontjuk szerint törvényesen jártak el, és ezt a bíróság előtt is bizonyítják majd.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!