Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Zavaros dolgokat próbálnak meg tisztázni Rebeka halála után

2006.01.17. 10:35
Több kérdés tisztázásra vár azután, hogy hétfőn meghalt a két májátültetésen átesett kislány. Az egészségügyi miniszter kedden egy megbeszélésen akarja tisztázni a történteket. Kérdéses az is, hogy az orvosok nem vállaltak-e felesleges kockázatot az ismeretlen vírus miatt megbetegedett gyermek megoperálásával.

Számos kérdést vet fel a két májátültetésen átesett négyéves kislány halála, ezért Rácz Jenő egészségügyi miniszter kedden egy megbeszélésen akarja tisztázni a történteket a beavatkozásokat végző orvosokkal és a Hungarotransplant Kht. vezetőivel.

Rebeka hétfőn súlyos tüdőszövődmény miatt halt meg a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, miután elvégezték rajta a második májátültetést is. A kislány volt az első Magyarországon, aki január 4-én élődonoros májátültetésen esett át. Ez azt jelenti, hogy az édesapa bal májlebenyét ültették a gyermek szervezetébe. Miután a kislány szervezetében lévő ismeretlen vírus ezt is megtámadta, egy agyhalott donortól származó májat kellett beültetni, de már ez sem tudta megmenteni a gyermek életét.

Kockázatok

A kislány sorsáról az egyik gyakran feltett kérdés az, nem vállaltak-e felesleges kockázatot az orvosok azzal, hogy éppen Rebekán és édesapján végezték el az első élődonoros májátültetést. Egyes vélemények szerint ugyanis várható volt, hogy a nem azonosított kórokozó a beültetett májat is megtámadja, így kérdéses, szükség volt-e az apa bal májlebenyének felhasználására, s ezzel az ő egészségének kockáztatására.

A miniszter nem talált hibát
Az Egészségügyi Minisztérium napokon belül megvizsgálja, hogyan lehet szorosabb kapcsolatot kiépíteni a szervcserét koordináló Eurotransplant nevű szervezettel, illetve áttekintik Magyarországon a meglévő kétoldalú kapcsolatokat - közölte az egészségügyi miniszter kedden Budapesten. Rácz Jenő az MTI szerint hozzátette: Magyarországon a szervátültetés szervezése, illetve a jogi háttér megfelel az európai normáknak. A miniszter közölte: a hétfőn elhunyt négyéves kislány kapcsán tájékozódott az eseményekről Járay Jenő professzortól és Borsi Józseftől, a Hungarotransplant Kht. ügyvezetőjétől. A folyamatban részt vettek munkájával kapcsolatban a miniszter annyit közölt: "kifogás nem merült fel". Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szerdai kormányülésre kért tájékoztatást a hétfőn elhunyt kislánnyal történtekről.

Egyelőre nem világos az sem, hogy az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) adott-e engedélyt az élődonoros májátültetésre. A Magyar Hírlap szerint erre kedden várható válasz, de az újságnak két ETT-tag azt mondta: engedélyezési szempontból nem számít új eljárásnak az élődonoros májtranszplantáció, hiszen az igazából két bevett sebészi eljárás (májmetszés és májbeültetés) összekapcsolását jelenti.

Rebeka esetében az első beavatkozásra azért volt szükség, mert a kislánynál egy ismeretlen vírus akut májelégtelenséget okozott. Sajtóhírek szerint a gyermek nyers disznóhúst ehetett, de az orvosok nem találtak bizonyítékot arra, hogy ennek fogyasztásától betegedett meg a kislány.

Utolsó órák

Rebeka állapota az első májátültetés után folyamatosan rosszabbodott, egyértelművé vált, hogy szükség van egy 0-ás vércsoportú agyhalott donortól származó új májra. A hétvégén külföldről kapott májat vasárnap ültették be Rebeka szervezetébe.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint a vasárnap beültetett máj megfelelően működött, hétfőn reggel a gyermek állapota stabil volt, keringése jónak látszott és a szívműködése is normális volt. Idegrendszeri tünetei nem változtak a vasárnapi állapothoz képest, a veséje viszont nem működött. Hétfő délben azonban súlyos tüdőszövődmény lépett fel a kislánynál, ami tüdővérzést okozott és Rebeka nem sokkal este hat óra előtt meghalt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.