Mária
-7 °C
3 °C

Az orosz zsidók kikérik maguknak

2003.08.13. 15:31
A Zsidó Világ nevű orosz társadalmi szervezet bírósághoz fordult a Moszkva üzletközpont óriásplakátja miatt, amelyen egy vallásos zsidó férfi látható számítógéppel a kezében, valamint egy felirat, "A Moszkva áruház szombaton is működik".
A zsidó vallású személyek megsértésével vádolja moszkvai reklámozókat a Zsidó Világ nevű orosz társadalmi szervezet, amely bírósághoz is fordult egy plakát ügyében - írta szerdán az Izvesztyija.

Csorbítja a zsidó szervezetek üzleti hírnevét

A zsidó szervezet a Moszkva üzletközpontot, az Ognyivo reklámügynökséget és az Extra M napilapot támadta meg egy - szerinte a zsidó vallásos érzületeket sértő - reklámfelület miatt. A bevásárló központot reklámozó - az utcákon és a metróban is elhelyezett - plakáton egy vallásos zsidó férfi látható számítógéppel a kezében, valamint egy felirat, "A Moszkva áruház szombaton is működik".

A Zsidó világ szervezet szerint ez a reklám csorbítja a zsidó szervezetek üzleti hírnevét, valamint a hagyományokat betartó zsidók becsületét és méltóságát.

Nem etikus, sőt

Szemjon Avgusztovics, a szervezet vezetője elmondta, hogy a zsidók életében a szombat nemcsak pihenőnap, hanem szent nap, amelyen tilos dolgozni, vásárolni és az embernek pénzt magánál tartani. Szerinte a plakát elsősorban a zsidókat szólítja fel arra, hogy vásároljanak be szombaton, ezért nem etikus, sőt sértő a vallásos zsidókra nézve.

Alekszandr Brod, a moszkvai emberi jogi iroda elnöke elmondta, hogy Oroszországban - hosszú ideig tartó, kitartó ráhatással - leszoktatták a zsidókat tradícióik betartásáról, bezárták iskoláikat és a zsinagógákat. Azzal, hogy visszakaptak mindent, csak látszólag oldódtak meg a problémák - fejtette ki.

Szombat

A keresetet benyújtók a reklámtörvényre hivatkoznak, amely szerint nem etikus egyebek között az a reklám, amelyik látványvilágával megsérti a humanitás és morál elfogadott normáit, többek között a vallási közösségekkel kapcsolatos sértő szavak, összehasonlítások, képek ábrázolásával.

Avgusztovics elmondta, ha a reklámkészítők felhívták volna őket és elnézést kértek volna, és a plakátokat leszedették volna, nem fordultak volna bírósághoz. Az is megoldás lett volna szerinte, ha a plakátról eltüntetik a zsidó alakot, és nemcsak a szombati, hanem a szombat-vasárnapi nyitva tartást reklámozzák. A reklámok azonban változatlan formában továbbra is az utcára kerültek. Szavai szerint precedens értékű ügyről van szó.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!