Ambrus
-7 °C
3 °C

Enyhítették az anyagyilkos rendőrtiszt büntetését

2006.06.22. 13:55
Tíz év fegyház helyett, csak három és fél év börtönbüntetést szabott ki a Fővárosi Ítélőtábla arra a volt Fejér megyei rendőrtisztre, aki különös kegyetlenséggel gyilkolta meg anyját. A közel tíz évvel ezelőtt történt gyilkosság ügyében szokatlanul hosszú és körülményes bírósági huzavona után született jogerős ítélet.

Négyszer tárgyalták elsőfokon ügyét annak a rendőrtisztnek, akit anyja brutális meggyilkolásáért állítottak bíróság elé. N. Györgyöt háromszor is felmentették bizonyítottság hiánya miatt, ám ezeket a határozatokat másodfokon minden alkalommal megszüntették. A negyedik elsőfokú eljárásban tíz év fegyházat szabtak ki rá 2005-ben - azaz csaknem nyolc évvel a történtek után - a Nógrád Megyei Bíróságon, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért. Ezt a döntést az ügyészség elfogadta volna, ezúttal viszont a vádlott és a védelem fellebbezett, így került a korábban honvédtisztként is szolgáló, pedagógusi képesítéssel is bíró férfi ügye a Fővárosi Ítélőtáblára.

Labilis viszony

A vád szerint a most 50 éves, szolgálati nyugdíjban lévő rendőrtiszt labilis viszonyban volt az anyjával. Anya és fia szomszédos lakásban laktak, s a férfi a végzetes napon - 1997. június 27-én - is az anyjánál ebédelt a szolgálati idő ebédszünetében. Ebéd közben azonban - az ítélet szerint - valamin összevesztek, ezért a tiszt egy nagy késsel hátba szúrta anyját, majd még húszszor belevágta a kést. Az asszony a gégéjét és tüdejét ért szúrások miatt képtelen volt segítséget kérni, ám nem halt meg azonnal: haláltusája még 5-10 percig tarthatott.

A férfi a gyilkosság után átöltözött, a véres ruhákat az egyik fotelban hagyta, és visszatért a dunaújvárosi kapitányságra, ahol a szolgálati idő végéig tovább dolgozott, délután pedig egy munkahelyi mulatozáson is részt vett. Miután hazatért, tanúként jelentette be anyja halálát. Ennek ellenére a gyanú hamar rá terelődött, őrizetbe vették, és a Fejér Megyei Bíróság első, 1999-es felmentő ítéletéig előzetes letartóztatásba helyezték.

Túlkontrollált személyiség

A vád nem állt erős lábakon: N. György mindvégig következetesen tagadott (csak annyit ismert el, hogy a helyszínen talált ruhák az övéi voltak), a gyilkos szerszám nem került elő, a gyilkosságnak nem voltak szem- vagy fültanúi, és az egyéb tanúk vallomásai sem rendítették meg a vádlott védekezését.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügy tisztázása érdekében egy elmeszakértő és egy pszichiátriai szakértő véleményét kérte. A szakértők elmondták, hogy megállapításaik szerint a vádlott igen merev, túlkontrollált személyiség, ezért az önmagában nem bizonyíték a bűnösségére, hogy a gyilkossági helyszínelés idején nem volt megrendült.

Mivel az igazságügyi elmeorvosszakértő megállapította, hogy a vádlott a cselekmény elkövetésekor tudatzavart állapotban volt és ez a beszámítási képességét súlyos fokban korlátozta, a Fővárosi Ítélőtábla úgy döntött, hogy a vádlott a gyilkosság elkövetésekor "olyan állapotban volt, ami súlyos fokban korlátozta a beszámítási képességét". A vádlott büntetését ezért 10 évi fegyházbüntetésről 3 évi és 6 hónapi fegyházbüntetésre és 3 évi közügyektől eltiltásra enyhítette, tájékoztatta az Indexet az ítélőtábla.

Akár másfél hónap múlva szabadulhat

Hosszasan kérdezgette a táblabíróság a szakértőket arról, hogy a szigorú és erőszakos természetű anya megyilkolása lehetett-e a férfi részéről úgynevezett "rövidzárlati cselekmény". A szakértők szerint ezt teljes bizonyossággal sem megállapítani, sem kizárni nem lehet, hiszen a vádlott vallomása erre vonatkozóan nem adott elég támpontot.

Az elítélt a szokatlanul hosszúra nyúlt büntetőeljárás alatt 34 hónapot előzetes letartóztatásban töltött, és mivel ezt beszámítják a büntetésbe már csak 8 hónapja van hátra; sőt jó magaviseletért akár másfél hónap múlva szabadulhat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.