Emőke
8 °C
19 °C

Kommandósok szállták meg a Városligetet

2001.04.21. 16:12
Mitológiával tűzdelt rendőrnapi megnyitóban lehetett részünk szombat délelőtt a Városligetben, ahol Kökényesi Antal főkapitány a sárkány, azaz a szervezett bűnözés fejének levágását tűzte ki célul. A legnagyobb sikert ismét a kommandósok aratták, akik helikopterről ugrálva érkeztek, és füstbombák közepette tettek ártalmatlanná egy mikrobusznyi terroristát. A felállított rendőrségi sátrakban még annak a kispesti szurkolónak a mezét is meg lehetett csodálni, akit tavaly lőttek hátba Balatonlellén.
Nem elég, ha a sárkány fejét levágják a rendőrök, ahogyan azt Szent György is tette, hanem arra is vigyázni kell, hogy az vissza ne nőjön - utalt a szervezett bűnözésre Kökényesi Antal budapesti rendőr-főkapitány, amikor megnyitotta a tizedik alkalommal megrendezett városligeti rendőrnapot.

Helikopteren érkeztek a kommandósok
A rövid PR után, amelyben megtudhattuk, hogy az utóbbi három évben jelentősen csökkent a fővárosi bűnözés, átadták az Év Budapesti Rendőre elnevezésű kitüntető címeket is. Nagy nevekre nem lehetett számítani, hiszen Doszpot Péter '97-ben nyert, míg Petőfi Atilla 1991-ben volt bűnügyi szakterületen a díjazottak között. Viszont megtudhattuk, hogy a jó rendőr sokat büntet, ahogyan azt a közlekedésrendészet egyik munkatársa tette, több mint ötszáz feljelentésével. Meg is kapta méltó jutalmát.

Kommandósok potyogtak az égből

Kedvcsinálónak egy nagydarab, kopasz karatés fején törtek téglát, a közönség látható örömére, majd a kutyás rendőrök következtek. Egy kis ízelítőt kaphattunk abból, hogyan szedik szét a tömegverekedő "garázda személyeket", a német juhászok még a Bozsik-stadionban is jól jönnének.

Lerohanták a faházba menekült terroristákat
A legnagyobb sikert természetesen az ORFK különleges szolgálata okozta, ahogy egy mikrobusznyi terroristát tettek ártalmatlanná, és szabadították ki a túszaikat. A helikopterről ugráló kommandósok tűzpárbajba keveredtek a kisházba menekült gépfegyveresekkel, miközben a töltényhüvelyek csak úgy röpködtek a közönség felé. Az egymás után robbanó füstbombák olyan közel voltak a nézőkhöz, hogy néhányan azt hitték, meggyulladtak, közben csak egy pillanatra a fű kapott lángra a lábuk alatt. A különleges szolgálatot leginkább a nehézfiúk ellen vetik be, terrorelhárításra csak néhány évvel ezelőtt Debrecenben volt szükség. Akkor egy kilencedik emeleti lakásba törtek be a szomszédos erkélyen keresztül.

Itt a meze, akit hátba lőttek

A bemutatók mellett számos rendőrségi sátor várta az érdeklődőket, ahol a bátrabbaktól még ujjlenyomatot is vettek. "Te, figyelj! Ne adjál, mert még kiderül rólad valami!" - szólt egy tizennégy év körüli fiú barátjának, aki érdeklődően kacsingatott a tenyérnyomatokat készítő rendőrök felé. A pálmát mégis az vitte el, hogy kiállították annak a kispesti szurkolónak a mezét, akit tavaly Balatonlellén lőttek hátba.

A borongós idő ezúttal nem vonzott hatvanezer embert a Városligetbe, és a felállított sörsátorban sem verekedtek ülőhelyért. Gazdátlanul elszálló lufi, ingyen prospektusokért és "rendőrség" feliratú zacskókért tolongó tömeg azért volt bőven. Ha még 1800 forintot rá is szánt valaki, akkor még a józsefvárosi piacot meg nem hazudtoló irattárcát is kaphatott, rendőrségi jelvénnyel.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.