Piroska
-10 °C
1 °C

Befejeződött az Antonov helyszíni szemléje

2006.01.21. 23:07
Befejeződött a helyszíni szemle a csütörtök este balesetet szenvedett szlovák katonai szállítógép helyszínén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen, mondta Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szombaton este a távirati irodának.
Vasárnap reggel adják át a szlovák hatóságoknak az összegyűjtött roncsokat, mintegy 1000 alkatrészt a magyar-szlovák határon.

A repülőgép fekete dobozát szombaton délután kettő órakor adták át a magyar rendőrök a szlovák hatóságoknak, akik a magyar hatóságokkal együtt értékelik azokat a szlovák bázison.

A munkát - amelyben százan vesznek részt - nemcsak a mínusz tíz-tizenöt fokos hideg, hanem a reggelre leesett nagy hó is nehezítette. A szlovák repülőgép balesete óta a Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrök - a katasztrófavédelemmel karöltve - két feladatot láttak el: részt vettek a terület biztosításában és a helyszíni szemlében is.

A helyszín biztosítására hatórás váltásokban érkeztek új erők. Szombaton reggel a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) csapatszolgálati százada váltotta a határőröket. A szemlebizottságban részt vettek a katonai légügyi hatóság szakértői, a megyei főkapitányság helyszínelői, valamint a szlovák társszervek és szakhatóságok.

A tűzoltók pénteken kora délutánra találták meg és emelték ki a roncsokból a lezuhant szállító-repülőgép 42 áldozatát, s a holttesteket a légi baleset helyszínéhez legközelebbi településre, Hejcére szállították, innen pedig Kassára vitték.

Az egyetlen túlélőt a kassai kórházban ápolják. A fiatal férfit agyduzzanattal járó fejsérülése miatt egyelőre a kassai kórházban mesterségesen altatják. Az orvosok arra számítanak, hogy ha nem lépnek fel komplikációk, néhány nap múlva elkezdhetik a beteg fokozatos ébresztését és remélni lehet, hogy rövidesen a baleset körülményeinek feltárásában is nagy szerepe lesz, hiszen ő az egyetlen túlélő szemtanú, aki remélhetőleg emlékezni is tud majd a történtekre.

A hejcei polgármester tájékoztatása szerint vasárnap 11 órakor gyászmisét tartanak a település templomában. Szlovákiában hétfőn és kedden nemzeti gyásznapot tartanak, a középületeken félárbocra engedik a nemzeti zászlót. A pozsonyi Szent Márton koronázó templomban és a kassai Szent Erzsébet székesegyházban hétfőn gyászmisével adóznak az áldozatok emlékének.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.