Salamon
7 °C
13 °C

Még mindig nem tudni, mi okozta a XII. kerületi robbanást

2004.04.13. 13:54
Az első találgatások szerint feltehetőleg gázrobbanás történt pénteken a XII. kerületben, a robbanás centrumában azonban nem találtak gázkészülék-maradványokat a szakértők. Az ügyet jelenleg a rendőrség, a gázművek és a kerületi önkormányzat is vizsgálja.
Ismeretlen eredetű robbanás okozott detonációt pénteken a főváros XII. kerületében az Alkotás utca és a Hertelendy utca sarkán. A robbanás egy négyemeletes ház földszintjén történt, a detonáció miatt mintegy 40 családot lakoltattak ki a megsérült épületből.

Rejtélyes robbanás

Az első találgatások szerint feltehetőleg gázrobbanás történt, a robbanás centrumában azonban nem találtak gázkészülék-maradványokat a szakértők, csupán egy cserépkályha volt a lakásban - értesült a Magyar Hírlap. A lakás nem szerepelt a gázművek fogyasztói nyilvántartásában, így elvileg nem is volt oda gáz bekötve - mondta el a lapnak Csallóközi Zoltán, a Fővárosi Gázművek Rt. igazgatója.

Kedden helyszíni bejárást tartottak a polgári védelem, és a gázművek szakemberei - tájékoztatta az Indexet Bojtor Gábor alezredes, a kerületi polgári védelmi kirendeltség vezetője. A szükséges helyreállítási munkákat felmérő szemle még nem ért véget, meg kell vizsgálni, hogy milyen lehetőségek vannak a gázszolgáltatás megindítására. Ha sikerül a sérült lakásokat leválasztani a vezetékrendszerről, akkor estére már lehet a többi lakásban gáz.

Közveszélyokozás

Az ügyet jelenleg a rendőrség, a gázművek és a kerületi önkormányzat is vizsgálja. A BRFK közveszélyokozás miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen. A BRFK-n sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták a Magyar Hírlap értesüléseit, amelyek szerint szabálytalan gázcsőbekötés, illetve gázlopás okozta volna a szerencsétlenséget. A nyomozás során szeretnék meghallgatni annak a lakásnak a két lakóját, amelyikben a robbanás történt, a két lakó azonban továbbra sincs kihallgatható állapotban, lélegeztetőgépen és altatásban tartják őket a Szent István Kórház intenzív osztályán.

Kedden mindkettőjüket megműtötték, és ha minden rendben alakul, legkésőbb szerdán már lekapcsolhatják őket a lélegeztetőgépről - adott tájékoztatást dr. Mészáros István osztályvezető főorvos az Indexnek. De az még további néhány napig eltarthat míg megszűnik az altatásból és a sérülésekből adódó tudatzavaros állapot, és kikérdezhető állapotba kerülnek - tette hozzá a főorvos.

A két lakó magatartását egyébként már hetek óta nehezményezték a házban élő családok, panaszaik szerint hajléktalanokat fogadtak be magukhoz, és italozó életmódjukkal rendszeresen zavarták a többi lakót.

Ideiglenes állapot

Tíz család összesen harminc tagja hétfőn már visszaköltözött a XII. kerületi házba. Az Alkotás és a Hertelendy utca sarkán lévő házban összesen 41 lakást és 80 lakost érintett a pénteki gázrobbanás. Hét lakás továbbra is lakhatatlan és ebből négy életveszélyes. Víz és villany van a házban, a gázszolgáltatás azonban még nem indult újra. A ház lakói a kerületi polgármesteri hivataltól szórólapokat kapnak, amelyen közérdekű, például a biztosításokkal kapcsolatos információk vannak, a jövő héten pedig rendkívüli lakógyűlést is tartanak. Hat családnak az önkormányzat biztosít ideiglenes lakást.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!