Ágnes
-13 °C
0 °C

Milliós üzlet a rokkantigazolványokkal

2005.01.24. 15:00
Csak Budapest belső kerületeiben több mint száz autót törtek fel január elseje óta kizárólag az új, az egész EU-ban ingyenes parkolásra jogosító rokkantigazolványokért: a papírok a feketepiacon 50-100 ezer forintot érnek, a rendőrség szervezett bűnözői csoportot sejt a lopások mögött.
Mobiltelefont, autórádiót és más értékeket is hátrahagynak egyre több, elsősorban a főváros belső kerületeiben elkövetett autófeltörésnél: a tolvajok kizárólag az új, január elseje óta érvényes, az uniós szabványoknak is megfelelő rokkantigazolványokra pályáznak, melyekke tulajdonosaik Magyarországon és az egész EU-ban bárhol ingyen parkolhatnak.

Az új kártyák a régiekkel ellentétben nem gépkocsihoz, hanem személyhez kötöttek: nem szerepel rajtuk rendszám, a jogosult azt bármilyen, őt szállító autóban használhatja. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy a szélvédő mögött elhelyezett iratról csak akkor lehet megállapítani, hogy az lopott, ha sorszáma alapján kiderül, körözik. A személyes adatokat a hátlap rejti, de a parkolóőrök egyébként sem igazoltathatnak.

Pontatlan adatok

Összesített adat még nincsen arra, hogy a fővárosban hány ilyen eset történt, de az Index által készített összegzés alapján biztosra vehető, hogy százas nagyságrendről van szó. Csak a VI. és a VII. kerületben január elseje óta közel negyven ilyen feltörést regisztráltak, a XIII-ban húszat, az V. kerületben öt-hatot - mondták el az érintett rendőrkapitányságokon. A legtöbb eset értelemszerűen a belső, valamelyik parkolási övezethez tartozó kerületben történik, hiszen ezekben ki kell tenni a szélvédő mögé a kártyát, de az Index által megkérdezett okmányirodákon, ahol az iratokat pótolni lehet, beszámoltak külső kerületekből elvitt, szélvédő mögött felejtett igazolványokról is, és "fertőzöttek" egyebek között a VIII. és IX. kerület egyes részei is.

Szervezett elkövetők

Valószínűsíthető, hogy a lopások mögött szervezett bűnözői csoport áll. Az autókat feltörők megbízásra, vélhetően néhány ezer, esetleg tízezer forintért dolgoznak, majd átadják az iratot az elosztónak. Bár pontos adatok nincsenek, becsülhetően 50-100 ezer forintot is ér a feketepiacon egy ilyen irat, mondta az Indexnek Fehér István főhadnagy, a VI.-VII. kerületi kapitányság bűnüldőzési alosztályvezetője. Ez már csak azért is valószínűsíthető, mert a korábbi, színes fénymásolóval is egyszerűen hamisítható igazolványokért is elkértek időnként ötvenezer forintot.

Szervezett elkövetésre gyanakodnak az V. és a XIII. kerületi rendőrök is, derült ki Mészáros Péter belvárosi rendőrkapitány és Battai Brigitta, a XIII. kerületi kapitányság sajtóreferense nyilatkozatából. A kerületek tudnak arról, hogy a jelenség általánossá vált a fővárosban, és egyfelől igyekeznek együttműködni, másfelől önálló akciókat is szerveznek. A belvárosban például a közúti ellenőrzések során minden rokkantigazolványt is ellenőriznek, nem áll-e körözés alatt.

Egyelőre sem a BRFK-n, sem az említett három kapitányságon nem tudnak arról, hogy bárki is lebukott volna hamis igazolvánnyal, és egyelőre egy ilyen kocsifeltörés tettesét sem sikerült elfogni. Kozák László, a BRKF szóvivője szerint előfordulhat az ügyek összevonása, amennyiben konkrét adatok merülnek fel arra, hogy szervezett elkövetőkkel állnak szemben.

A parkolóőrök és a belügyminiszter segítségét várják

A Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) levélben fordul a belügyminiszterhez annak érdekében, hogy tegyen meg mindent az igazolványlopások visszaszorításáért. Szakály József főtitkár szerint megoldás lehetne, ha a parkolóőrök, akiknek kéziszámítógépeikbe hetente feltöltik a körözött okmányok listáját, jelentenék a rendőrségnek, ha ilyet találnak, és a hamis irattal parkoló autó rendszámát is továbbítanák. A MEOSZ ugyanakkor az önkormányzatokat is kéri arra, hogy a mozgássérültek autóira is adjanak ingyenes parkolást biztosító matricát: ezt ugyanis egyes kerületek elutasítják, mondván, hogy az igazolvánnyal amúgy is ingyen lehet parkolni. Emiatt viszont a mozgássérültek kénytelenek otthonuk előtt is a szélvédő mögött hagyni a kártyát, melyet sokszor éppen onnan visznek el.

A károsultak gondjai
Az autófeltöréssel keletkező, jellemzően több tízezer forintos kár mellett a mozgássérülteknek az igazolvány ellopását követő ügyintézés is sok gondot okoz. Az okmányirodákban kétezer forintért kapnak új igazolványt, de - mint az Indexnek egy érintett elmondta - számolni kell azzal is, hogy amíg az ügyintézésre sort tudnak keríteni, megbüntetik autójukat a parokólóőrök. Az Indexnek név nélkül nyilatkozó sértett azt mondta, egyelőre a parkolási társulásoknál sem tudták megmondani neki, elfogadják-e majd kimentésként a rendőrségi és önkormányzati jegyzőkönyveket arról, hogy az igazolvány ellopása miatt parkolt adott esetben napokig jegy nélkül az autó.

Szakály József szerint az uniós országokban nem jellemző, hogy lopnák a hasonló igazolványokat, és Magyarországon is csak addig működhet ez az iparág, amíg a lopott okmányokat felhasználók rá nem jönnek, hogy nem tudják használni az eltulajdonított papírokat.

Bár egyelőre ennek - úgy tűnik - nincs akadálya, azzal nem árt számolni: a "végfelhasználó" komoly, a kocsifeltörésnél is súlyosabb büntetésre számíthat. Míg utóbbi ugyanis a rongálással és az irat eltulajdonításával vétséget követ el, a lopott kártya felhasználása már közokirat-hamisításnak minősül, mely bűntettként három évig terjedő szabadságvesztéssel is szankcionálható. Ráadásul az is könnyen előfordulhat, hogy egy egyszer már ellopott kártyát visznek el újra.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.